IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония отчита четвърти пореден месец на спад

Ръстът на безработицата в третата по големина икономика в света достига 3-годишен връх

11:09 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Промишленото производство на Япония се понижава за четвърти пореден месец през май до най-ниското си ниво от световната финансова криза от 2008-2009 г., като ръстът при безработицата достига тригодишен връх, подчертавайки икономическите щети, причинени от коронавируса, съобщава Ройтерс.

Третата по големина икономика в света се подготвя за най-мрачната рецесия след  Втората световна война, предизвикана от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса както в рамките на страната, така и в другите страни по света, което навреди на глобалните вериги на доставка, оставяйки затворени в продължение на седмици различни бизнес сфери.

Данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, публикувани във вторник, показват, че фабричната продукция се свива с 8,4% през май на месечна база, до 79,1 пункта, ниво, което не е било наблюдавано от март 2009 г., когато финансовата криза помрачи глобалното търсене. 

„Икономиката вероятно търпи голямо свиване през април-юни поради слабото вътрешно и външно търсене“, споделя Таро Сайто от Научноизследователския институт NLI. „Вътрешното търсене може да се повиши от юни, но износът ще остане много слаб, което ще доведе до забавяне на цялостното икономическо възстановяване“, добавя той, подчертавайки, че влошаването на икономиката ще се отрази на пазара на труда.

Помрачените икономически условия водят до повишаване на безработицата и спад на броя на свободните работни места, като същевременно предизвика притеснения за вълна от фалити.

Сезонно коригираното ниво на безработицата се повиши до 2,9% през май от 2,6% през април, показват правителствени. Това е най-високото ниво на показателя от май 2017 г.

Въпреки че нивото на безработицата остава под 3%, по-ниско от редица други развити икономики, анализаторите предупреждават, че действителното ниво е по-високо, като се има предвид увеличаването на броя на освободените работници и обезкуражените безработни, които са спрели да търсят работа.

Икономическият спад, причинен от пандемията, тласна 290 компании към фалит от края на февруари до края на май, като много дружества от сектора на услугите изпитват най-сериозни затруднения, показват данни на Teikoku Databank.

Спадът на фабричното производство е предшестван от спад в размер на 9,8% през април и надминава значително средната пазарна прогноза за понижение от 5,6%.

Правителството остави оценката си за промишленото производство непроменена, като заяви, че то „се понижава рязко", с най-бърз темп от края на 2008 г.

Производството на автомобили, индустриални машини, стомана и други отрасли остава силно засегнато от свитото търсене в страната и чужбина. Всички допитани компании от различните индустрии в страната посочват спад в производството.

Глобалното производство на основните производители в Япония, включително Toyota Motor Corp и Nissan Motor Co, се понижава с 62% през май на годишна база, след 55-процетен спад през април.

Японската икономика се сви на годишна база с 2,2% в периода януари-март, изпадайки в рецесия за първи път след четири години и половина, като анализаторите очакват здравната криза да доведе до по-дълбок спад през текущото тримесечие.

Броят на заетите в страната се свива през май със 730 000 в сравнение със същия месец преди година, отбелязвайки най-големия годишен спад от ноември 2009 г., посочва представител на японското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още