IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за китайската промишленост върнаха оптимизма на азиатските борси

Инвеститори и анализатори обаче продължават да изразяват притеснение за разпространението на коронавируса

11:20 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията във вторник на зелена територия, след като официалните данни показаха, че индексът на мениджърите по поръчките в Китай се е повишил повече от очакваното, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shenzhen component добави 2,42% до 11 992,35 пункта, докато показателят Shanghai composite се повиши с 0,78% до 2984,67 пункта.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Китай през юни достига ниво от 50,9 пункта, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро на страната. Анализаторите очакваха показателят да достигне 50,4 пункта. Измерителят се намира над ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,37% до 24 391,79 пункта, въпреки че акциите на животозастрахователната компания AIA поевтиняха с 1,17%. Търговията стана факт, след като Китай прие спорния закон за националната сигурност за града. Китайските власти са готови да проведат медиен брифинг относно закона за сигурност в сряда сутрин местно време.

Измерителят Nikkei 225 в Япония се повиши с 1,33% до ниво от  22 288,14 пункта. Индексът Topix също добави 0,62% и завърши сесията при 1558,77 пункта.

Междувременно промишленото производство на Япония е спаднало с 8,4% на месечна база през май, сочат данните, публикувани във вторник от Министерството на икономиката, търговията и индустрията на страната.

В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 0,71% до 2108,33 пункта.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 1,43% при 5897,90 пункта.

Към 11:08 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,71 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,685 щатски долара.

Развитието около пандемията на коронавирус също продължава да бъде във фокуса на инвеститорите, като генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди в понеделник, че „най-лошото тепърва предстои“.

„Въпреки че много държави постигат известен напредък в световен мащаб, пандемията всъщност се ускорява“, каза той по време на виртуална пресконференция от централата на агенцията в Женева. „Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си, но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване", коментира той.

„Станахме свидетели на добър набор от данни, по-специално на макро данни през последните няколко седмици, излизащи от САЩ, еврозоната и Китай и мисля, че последните китайски данни просто потвърждават факта, че виждаме по-бързо от очаквано подобрение в макро перспективата“, заяви Седрик Чехаб, стратег в Fitch Solutions.

„Ако броят на заразените с коронавирус продължава да нараства много бързо и локализираните блокировки започват да стават по-строги, тогава смятам, че това би създало повече рискове за много по-голяма корекция на пазарите на акции “, каза Чехаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още