IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраняват износа на чувствителни технологии за Хонконг

Пекин заплашва, че щ е отвърне с контрасанкции

12:40 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп затруднява износа на чувствителни технологии за Хонконг, след като Пекин одобри законите за сигурността, предава Bloomberg. 

В изявление американският министър на търговията Уилбър Рос посочи, че законодателството в областта на сигурността, което китайският висш законодателен орган одобри във вторник, поражда опасения относно трансфера на ключови технологии. Американското министерство на търговията прекратява разпоредбите, позволяващи специално третиране на Хонконг за тези технологии.

„След като Китайската комунистическа партия наложи законите за сигурност на Хонконг, рискът, че чувствителната американска технология ще бъде насочена към Народоосвободителната армия или Министерството на държавната сигурност, се увеличава, като същевременно се подкопава автономията на територията“, каза Рос. По-нататъшни действия за премахване на диференцираното третиране на специалния  административен район също се оценяват, допълни той.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян заплаши с неуточнен отговор за това, което той определи като неуместна намеса във вътрешните работи на страната. „САЩ искат да използват т.нар. санкции, за да възпрепятстват законодателния процес в Китай за защита на националната сигурност в Хонконг. Подобен опит няма шанс за успех“, посочи той на редовен брифинг за медии в Пекин.

Износът на чувствителни технологии за Хонконг доскоро се третираше различно от този за континентален Китай, където износителите трябва да кандидатстват за специални лицензии. Тези политики бяха въведени, след като Китай се съгласи да запази „високата степен на автономия на Хонконг“ - включително гражданските свободи, свободните пазари и независимите съдилища, поне 50 години след възобновяването на суверенитета над града през 1997 г.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че след като Общокитайското събрание на народните представители за първи път одобри изготвянето на законодателството в областта на сигурността миналия месец, САЩ ще започнат процес по премахването на специфичните политики за Хонконг, включително и налагане на контрол на износа на технологии с двойна употреба.

Лидерът на Хонконг Кари Лам отхвърли опасенията на САЩ, че такива чувствителни технологии ще стигнат до континенталната част. Тя посочва, че градът има „строг механизъм за контрол на търговията“. По думите и този ход ще има „минимално“ въздействие върху икономиката на града.

„Санкциите няма да ни уплашат", каза Лам. „Ние сме напълно подготвени и вярвам, че и Китай ще предприеме мерки за противодействие, когато е необходимо“, допълни тя.

Отношенията между САЩ и Китай продължават да се влошават на всички фронтове, не само заради Хонконг. Тръмп се опитва да обвини Пекин за разпространението на коронавируса и това се включва в предизборната му кампания. Основният му опонент - предполагаемият кандидат на демократите Джо Байдън, също засилва критиките към Китай. Бойните кораби на двете страни продължават да се следят едни други в района на Тайванския пролив около оспорваните територии в Южнокитайско море.

„Не можем непосредствено да предвидим конкретно отрицателно въздействие върху бизнеса“, коментира Анна Аштън, старши директор по правителствените въпроси в бизнес съвета на САЩ и Китай, пред Bloomberg. „Намираме се в стратегическото преосмисляне на отношенията между САЩ и Китай. В този момент е много трудно да разберем какво точно означава това от страна на бизнеса“, допълва тя.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо обяви визови ограничения срещу неуточнени китайски служители, участващи в акциите в Хонконг. Помпео също посочи, че САЩ преустановяват продажбата на отбранителна техника в Хонконг, до голяма степен символичен акт, който най-вече ще се отрази на продажбите на полицията и корекционните сили на града.

Въпреки заплахата от прекратяване на специалния търговски статут на Хонконг заради вълненията, изглежда, че това прави малко, за да промени политиката на президента Си Дзинпин спрямо града. Пекин проявява все по-голяма готовност да се противопостави на чуждестранния натиск.

Хонконг има значително по-малко значение за Китай, отколкото преди. Само 12% от износа на страната минава през Хонконг в сравнение с 45% през 1992 г. Все пак краят на преференциалното третиране на Хонконг, което му помогна да се превърне в международен финансов и бизнес център, може да нанесе още един удар върху местната икономика, която вече се разлюля сериозно от масовите протести и пандемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още