IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в промишлеността през май намаляха с 5,3% за една година

НСИ регистрира спад при преработващата и добивната промишленост, както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

13:49 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общият индекс на цените на производител през май спада с 5,3% в сравнение с година по-рано и с 1% спрямо април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечно изменение

Месечно понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%, а в преработващата промишленост - с 1%.

В добивната промишленост е отчетено увеличение с 0,8%. В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при: производството на основни метали - с 6,8%, производството на химични продукти и производството на тютюневи изделия - по 1%.

По-голямо увеличение на цените е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,9%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,4%.

Годишна промяна

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - със 7%, в добивната промишленост - с 2,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали - с 10,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,5%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,3%.

В сравнение с година по-рано статистиката отчита повишение на цените при: производството на хранителни продукти - с 3,9%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм и производството на мебели - по 2,7%.

                       Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                       (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май се понижава с 0,6% спрямо април. Намаление на месечна база при цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, а в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 0,7%.

В сравнение с април по-голямо намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти - с 1,4%, и при производството на електрически съоръжения - с 0,7%. По-съществено увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,2%, и при производството на основни метали - с 1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май намалява с 1,6% в на годишна база. Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,3%, и в преработващата промишленост - с 3,4%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%.

Статистиката изчислява, че през май по-ниски цени в преработващата промишленост спрямо година по-рано има при производството на основни метали - със 7,8%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,1%.

По-значителен годишен ръст на цените е отчетен при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5,2%, и при производството на хранителни продукти - с 5,1%.

                         Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                         (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през май намалява на месечна база с 1,7% спрямо април и с 10,7% в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още