IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света

18:30 | 01.07.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. Снимка: Bloomberg

Популистите мразят да бъдат непопулярни. Ето защо те се оказаха толкова некадърни в справянето с Covid-19, криза, която не носи нищо друго освен мрачни новини - смърт, икономическа разруха и ограничени свободи, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Американският президент Доналд Тръмп и бразилският лидер Жаир Болсонаро са двамата най-изявени популистки лидери в западния свят. Катастрофалните резултати от техния подход към коронавирус вече стават очевидни. Миналата седмица Бразилия стана втората държава в света, след САЩ, регистрирала повече от 50 000 смъртни случая на Covid-19. 

Отличителната характеристика на подхода Тръмп-Болсонаро към пандемията е фаталната неспособност да се осъзнае реалността. Тръмп на практика игнорира вируса през януари, февруари и половината март. В различни моменти той внушаваше, че вирусът ще изчезне по магически начин и че инжекциите с дезинфектант могат да бъдат добро лекарство. Тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължават да нарастват, най-новата идея на Тръмп е Америка да спре да извършва тестове за коронавирус с надеждата, че реалността ще изчезне, ако просто се игнорира.

Болсонаро беше още по-крещящо безотговорен - принизявайки Covid-19 до обикновена настинка, приветствайки протестите срещу карантината и отстранявайки двама здравни министри.

И двамата мъже сега плащат значителна политическа цена за некомпетентността си. Тръмп изостава съществено в социологическите проучвания преди президентските избори през ноември. Болсонаро също изпитва спад в рейтинга си, на фона на слухове за импийчмънт и разследвания за корупция в неговия вътрешен кръг.

Във Великобритания Борис Джонсън се отнесе с по-голямо уважение към научния консенсус. Но в началото на кризата премиерът се поддаде на един от най-големите недостатъци на популисткия подход: опасното нежелание да се реагира на лоши новини. Докато други европейски държави обявиха карантина, той заяви, че „живеем в земя на свободата“ и забави предприемането на действия. Отчасти в резултат на това Обединеното кралство има най-големия брой смъртни случаи от Covid-19 в Европа. Само за два месеца Джонсън премина от рекордна популярност към отрицателен рейтинг.

За разлика от него Ангела Меркел - която е ненавиждана от Тръмп и много други популистки лидери - прекара добре кризата. Германия има едно от най-ниските нива на смъртност на глава от населението. Когато Джонсън възрази в парламента миналата седмица, че няма нито един пример за страна с ефективно приложение за проследяване на контактите на заразените, сър Киър Стармър, лидерът на опозицията, отговори с една дума: Германия.

Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
За Швеция нищо не пишете - за популизма и ковида и циреи.те, вуйна ви либерална избирателна...:) -----------------------------------------------------------------------ааа не ве, там нешо не им играха по свирчокa и за тва темна Индия, кат банките на Исландия дет не бяха спасени 2008 и там Blackout .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
И ако "популизма" е "цирей", то либерастията е злокачествен тумор - който трябва да се изреже из корен, за да се спаси организмът !!! Само терминологията си вище - популизъм - от Populi - т.е. "НАРОД" !!! Е не е ли работа на политиците да се вслушват в народната воля, да защитават интересите на народа? Интересно - щом определят хора като Тръмп за "популисти" - такива като меркел, урула, макарон, рошавия джонсън - за какви се мислят - може би за някакъв елит ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Петър Нейков, не те ли е гнус да пускаш подобни пасквили? Либерастите-*** ще обвинят т.нар. "популисти" (тоест нормалните управляващи) и за петната по слънцето и за черните дупки във вселената !!! Защо не споменавата "лошата тоталитарна Русия", където има най-ниска смъртност от всички развити държави? Щото не ви отърва, нали?Да, Тръмп е прпедприемач и е станал велик човек много преди да влезе в белия дом. Яловицата меркел е враг на собствения си народ, ако ще и доцентка да е. Едното няма връзка с другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Няма кво да се чудиш. Ing5rov е от двуполовете. Най вереятно не може да се приеме такав какъвто е. В малкия му объркан гейски мозак, се върти идеята че либералите са го повредили и за това е тази омраза към тях. В мъжаги като Путин и Тръмп вижда някой, който ще отмъсти за обратните му наклоности, но също така усеща едно парене отзад когато си мисли за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
а за какво ще го търси хамериканската съдебна система ... ?! все си мисля че има адвокати около него да го възпират за много големи глупoсти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тия дето най-много викат биите (цензура) са най-подозрителни ... имат нужда да доказват непрестанно , че не са (цензура) ... та в тоя ред на мисли ing5rov , подозрително често пише за гейове и гейпаради ... гледам други , освен още един , не пишат , не им идва на мисълта на хората ... докато те двамата през 3-4 поста и айде на темата ... та се питам , дали няма нещо да тлее недоизказано , нещо дето да ги мъчи , искат да споделят пък се страхуват , че няма да срещат разбиране ... хммм , знае ли човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
радост ... перчема ще си гледа внуците по игрищата за голф ??? Убеден ли си, че в щатските затвори имат голф игрища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
На мен не е нужно да обясняваш. Знаеш, че не съм хoмoфоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
перифразирам , бивши комунисти и бивши *** също няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Това е заключение, което може да се направи само от личен опит. А доколкото знам, ти не си либерал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още