IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Икономическото възстановяване е нож с две остриета

Желанието за премахване на ограниченията върху търговията носи със себе си големи рискове, които биват доказани от увеличението на броя на заразените, изтъкна той

23:15 | 30.06.20 г.
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Снимки: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че възстановяването на американската икономика, както и съпътстващият го растеж на разходите и наемането на работници, започва да се случва по-рано, отколкото са очаквали представителите на централната банка. 

Въпреки това Пауъл изтъкна, че желанието за премахване на ограниченията върху търговската дейност носи със себе си значителни рискове, които са доказани от увеличението на броя на новозаразените с коронавирус през последните дни в редица щати, съобщава The Wall Street Journal.

„Влизаме във важна нова фаза, като  това се случва по-рано от очакваното“, подчерта управителят на Фед по време на своето изслушване пред Комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите на САЩ. „Въпреки че това възстановяване на икономическата активност е добре дошло, то също така представлява ново предизвикателство, по-специално, увеличава се необходимостта от контролирането на разпространението на заразата“, добави Пауъл.

джером джером

Управителят на Фед Джером Пауъл (вляво) и финансовият министър на САЩ Стивън Манучин (вдясно)

В същото време финансовият министър Стивън Манучин заяви, че могат да бъдат пренасочени до 140 млрд. долара към малкия бизнес, който е най-силно пострадат от пандемията и ограничителните мерки.

Според него е налице подкрепа от страна на демократите и републиканците относно „пренасочване“ на средствата, останали от програмата за защита на работниците, където крайният срок за подаване на заявления изтича във вторник.

Когато Програмата за защита на работниците се отвори за всички малки предприятия „икономиката се намираше в много различна форма и трябваше бързо да намерим пари“ за компаниите, заяви Манучин в изслушването си пред Комисията за финансови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още