IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Загубите на частните пенсионни фондове заради кризата са за 685 млн. лева

Вероятно ще има прозорец от около три месеца, през който хората да могат да преместят партидите си от частните фондове към НОИ, каза социалният министър

10:47 | 01.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Загубите в частните фондове заради кризата в момента са в порядъка от 685 млн. лева, 480 млн. - в универсалните, около 92 млн. - в доброволните, остатъкът е в професионалните фондове. Това каза по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети в значителна степен и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, които предстои да се пенсионират. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени. Ще помислим за това как хората да могат да получат справедливи пенсии, каза министърът. 

По думите й вероятно ще има прозорец от около три месеца, през който хората да могат да преместят партидите си от частните фондове към НОИ, но още няма окончателно решение.

През есента ще бъдат предложени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) относно близо 17 000 жени, които предстои да се пенсионират от септември 2021 г. Става въпрос за първата кохорта пенсионери, които трябва да се пенсионират от следващата година с пенсии от втория стълб.

Министърът коментира и увеличението с 6,7% на пенсиите, което влиза в сила от днес.

Това ще струва около 440 млн. лева за бюджета и ще засегне 2 млн. и 90 хил. пенсионери.

Пенсията за хората с 90% трайни нетрудоспособност и увреждане става 287 лева, социалната пенсия ще бъде 250 лв., посочи още министърът.

"Таванът на пенсията остава 1200 лв. Около 25 000 души взимат тавана на пенсията, за тях в момента не можем да предложим увеличение", обясни Деница Сачева.

Около 400 - 420 лв. ще бъде средната пенсия в страната, посочи още министърът на труда и социалната политика. "Безработните заради кризата с COVID-19 са 72 000 души. Най-голямата концентрация в момента е във Варна и Бургас, на хора от сферата на туризма", обясни Деница Соачева.

По думите й 130 млн. лева вече са платени по мярката "60 на 40" за около 150 000 реални работни места, които са запазени. "Новият дизайн на мярката предполага първо известно разширение на секторите. Включени са и някои дейности от сектор здравеопазване, в образованието. Дава се възможност работодателите, които кандидатстват, да не се платили своите данъци и осигуровки за 2020 г., но трябва да са платили всичко към 2019 г. и да са декларирали дължимото", отбеляза Сачева.

„Настоящите подобрения на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат възможност да запазим около 300 000 работни места до 30 септември и това би ни струвало около 500 млн. лева", посочи Деница Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Не очаквам нищо добро от тази машина с каменно лице, камо ли добра социална политика. Тя "оправи" ромите, с които направи кариара, "справи се" с децата, които не ходят на училище и не работят и като признание я направиха ксоциален министър, защото предишният Бисер Петков беше твърде на ниво в сравнение с всички други калинки в правителството на борисов, та последният му казваше, че няма с кого да си говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ами като не искате хората да са ощетени, турете им реален коефициент на заместване !!! А не 20%, задето са внасяли в УПФ през половината си трудов стаж - и то в първите години жалки суми от порядъкът на 2-3 лева на месец !!! Тъкмо вие искате да очешете хората - крадци - сега ги лъжете да ви подарят личните си пари по УПФ-енцата, после - като няма кой да ви пълни черната касичка, ще кажете: нъцки пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още