IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната отбелязва 4-месечен връх през юни

Въпреки това в основните икономики на региона, освен във Франция, индексите на мениджърите по поръчките остават под ключовата линия от 50 пункта

14:34 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заводите в еврозоната отбелязаха по-добри резултати от първоначално отчетените през юни. Но въпреки, че страните облекчават ограниченията срещу коронавируса и животът бавно се връща към нормалното, производството продължава да се свива, а търсенето, особено при износителите, остава слабо. В знак, че пандемията нанася трайни щети на икономиката, всички 19 страни членки на еврозоната в проучването на IHS Markit отбелязват спад на работните места в промишлеността, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на промишлеността в еврозоната се е повишил от 39,4 пункта през май до 47,4 пункта през юни. Това е най-високото ниво на показателя за последните четири месеца. Очакванията за предстоящата година се подобриха на фона на надеждата, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията срещу коронавируса ще подкрепи търсенето. еу еу

Сред основните икономики във валутния регион активността в промишления сектор също нараства. В най-голямата европейска икономика Германия индексът отчита увеличение от 36,6 пункта до 45,2 пункта през юни. В Италия и Испания показателите достигат съответно до 47,5 пункта и 49 пункта.

От своя страна във Франция измерителят за промишлената активност единствен надвишава прага от 50 пункта, който разделя свиването от разширяването, повишавайки се до 52,3 пункта.

Въпреки че активността отчита бърз отскок, все още не е ясно дали инерцията може да бъде поддържана. Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел предупреди, че е твърде рано да се радваме на възстановяването, като се аргументира, че евентуалният напредък вероятно ще бъде бавен.

„Заводите в еврозоната отбелязват силно първоначално възстановяване“, казва Крис Уилямсън, главен икономист IHS Markit. „Дори след тези повишения производството и настроенията остават под нивата си отпреди пандемията. В същото време слабото търсене, съчетано с продължаващите мерки за социално дистанциране, вероятно ще окажат влияние върху възстановяването“, каза Уилямсън.

От друга страна индексът на мениджърите по поръчките за сектора на промишлеността във вече бившия член на ЕС Великобритания е нараснал от 40,7 пункта през май до 50,1 пункта през юни. в в

В същото време заетостта в Обединеното кралство е намаляла за пети пореден месец. „Основният фокус сега се насочва към пазара на труда“, казва Роб Добсън, директор на IHS Markit. „Икономическите условия ще трябва да се подобрят значително или да се запази известна подкрепа, за да може спадът на пазара на труда да бъде ограничен“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още