IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безгранична власт за Путин: какво е новото в руската конституция

Ограниченият брой на президентските мандати няма да важи за него, ще може да контролира съдии и министри

08:45 | 02.07.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ</p>

Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Гласуването на поправките в Конституцията на Руската федерация започна на 25-и юни и продължава до 1-и юли. Предложени са промени в 22 члена, като руснаците могат да гласуват само за или против всички едновременно. Промените вече бяха одобрени от Думата, от Съвета на федерацията, от регионалните парламенти и от Конституционния съд, пише в свой обзор за Deutsche Welle Иля Ковал.

Досегашните мандати на Путин се нулират

Най-дискутираното нововъведение е нулирането на президентските мандати на Владимир Путин. Инициативата за това бе на депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова. А самият Путин се съгласи да нулира мандатите си, ако получи подкрепа от Конституционния съд и от руските граждани.

Според сегашната правна уредба, държавният глава има право на два последователни управленски мандата - но не еднократно. Путин веднъж вече използва тази вратичка, когато през 2008 година - след изкарани два президентски мандата - за кратко си размени мястото с тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев. Следващият руски държавен глава ще има право само на два мандата. За Путин обаче това не важи, тъй като с позволените два нови мандата той ще има цели шест и ще може да управлява страната чак до 2036 година

Новите президентски пълномощия – контрол над съдии и министри

Същевременно руският президент в бъдеще ще има повече власт, а премиерът и правителството – по-малко. В Конституцията ще се появи уточнението, че президентът не просто ще има право да председателства заседанията на правителството, но ще ръководи неговата работа. Министър-председателят на свой ред вече няма да определя основните насоки в работата на кабинета, а само ще „организира“ работата – в съответствие с поръките на президента.

Освен това държавният глава ще може да назначава и да освобождава редица министри, и най-вече силовите – т.е. на отбраната, на вътрешните и на външните работи, на извънредните ситуации и на правосъдието. Останалите ще бъдат предлагани от премиера за утвърждаване от депутатите.

И съдиите ще зависят от президента. Той например ще може да инициира уволнението на съдии от Конституционния и от Върховния съд, включително на председателите и техните заместници. Досега държавният глава имаше само правото на назначения.

Русия и международното право

По инициатива на Путин в Конституцията ще бъде включен регламент, който ще позволява на Русия да не изпълнява решенията на международните органи. За целта Конституционният съд, който в бъдеще много повече ще зависи от президента, ще трябва да ги обяви за противоречащи на руския основен закон. За момента такава норма съществува по отношение на решенията на Европейския съд за правата на човека.

Все пак формално приоритетът на международното право се запазва и руснаците ще могат да се обръщат към международните органи за защитата на своите права. Т.е., ако не получа справедливост в руските съдилища, те ще могат да се жалват пред Европейския съд по правата на човека.

Новият конституционен орган – Държавният съвет

В Русия ще се появи нов конституционен орган – Държавен съвет. Той ще се формира от президента, а членовете му ще определят вътрешната и външната политика. Това не е съвсем нова инстанция, но за момента тя изпълнява само съвещателни функции и няма реална власт.

Подробности за работата на Държавния съвет засега няма (преди приемането на съответния закон), но се предполага, че Путин ще го оглави след като напусне президентския пост. 

По решение на Путин, в Конституцията ще бъде записано, че Русия е правоприемничка на Съветския съюз. Отделно е отбелязано, че държавата „почита защитниците на Отечеството“ и „гарантира защитата на историческата истина“.

Путин настоява също така в основния закон да се впише не само защитата на суверенитета и целостта на Русия, но и поддръжката на сънародниците зад граница. Държавата заявява готовността си да отстоява техните права и да защитава интересите им.

За вярата в Бога и в семейните ценности

Същевременно документът съдържа нееднозначна и пространна формулировка за страната, „обединена от хилядолетна история“, пазеща „паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога“. И още: Конституцията ще бъде допълнена с текста, че децата ще бъдат възпитавани в патриотизъм и уважение към по-възрастните, че бракът е съюз между мъж и жена, както и с израза „традиционни семейни ценности“, за които ще отговаря правителството.

Нови забрани за държавните служители

С поправките се увеличават ограниченията за държавните служители. На чиновниците, депутатите и съдиите ще бъде забранено да имат чуждо гражданство. Освен това в бъдеще президент ще може да стане само този, който към момента на встъпването си в длъжност не само няма правото да живее постоянно зад граница, но и никога не е имал такъв документ.

Държавните служители няма да имат и правото да разполагат със сметки в чужбина и да съхраняват ценности извън Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Новото, всъщност е доста старо. Като гледам промените, май руснаците се готвят за сериозни катаклизми след няколко години. Някоя малка война, например, я със САЩ, я с Китай. Като се има предвид, че САЩ имат закон, който разрешава на президента им да бомбардира Хага, ако нещо не му хареса в решенията на международния съд, явно нещата стават все по интересни и "топли".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А с тая "твърда валута" тапетната рубла, скоро ще разпалват печките, че вестника може да стане и по-скъп от някои копюри.Не вярвате, Ердоганя и той така не вярваше...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде, московския Ердоган да им е честит! После да няма реване, че минималната заплата под 300 лева, средната под 900, 30 милиона са на външна тоалетна, а Китай *** парче след парче земя! Да ви е честито Малкото Пу, то ще ви довърши отвътре, както никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
аз не виждам нищо лошо в тия промени, то май зарад тва и "короната се разходи" до Рассия .... уж само там немаха заразени и кат разбраха тамошните глобаляги кво им се готви с конституцията айдееее заразата се пренесе чак у Сибир и Чукотка дет нема кой те напсувa, то човеци нема ама корона има .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Ще, ще. Народ, който избира тикви, жъне кафяво мазало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
С една дума - вече знам - ако стане тука съвсем напечено - накъде да бягам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Кефи и за ценностите - Русия няма да бъде превзета от безбожници, противоестественици и либерасти... щото съвременните западни *** удариха и сталинизмът в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Промените са одобрени с масова подкрепа на референдум - и това е важното. Руснаците са прагматически хора и затова застават зад своят велик лидер. Най-ного ме кефи за международното право: Русия показа, че е свободна и независима страна. Покрай Газпром неведнъж видяхме как "независими" садилища вземат абсурдни решения, само и само за да навредят на Русия. НЕ може да изнудват една частна компания да връща пари на клиентите си, които са плащали според цени по подписан договор. Все едно Стоянчик (например) да си купи пъпеш от пазарът на 2.20 лв, ама после да се върне и да си иска продавачът да му върне 40 стинки, щото през две сергии някой продавал пъпешите по 1.80 - че е да осъди търговецът за това. Ами да си гледал, бе !!! Или как полша всячески се мъчеше да навреди на СП 2 и да го бойкотира - въпреки че нито минава през територията им, нито през териториалните им води, нито ги касае по какъвто и да е начин Германия откъде ще се снабдява с газ. Най са прави за т.нар. "европейски съд по правата на човекът" - според който очевидно хора са само ромове, нигъри, мигри, талибанци, изкълченяци, но никога и нормалните бели европейци. Да изброявам ли очевидно противоправните решения на тоя т.нар. "съд", които реално толерират и защитават престъпленията на едно малцинство тук, обявявайки де факто, че законите на държавата ни НЕ важат за тях? А какво стана с основният правен принцип за равенството на всички граждани пред законите? И ние би трябвало да направим същото, ама ние си нямаме Вова !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Много интересно. С последното изискване отсяват 99% от кандидатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още