IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Каменов: Коронавирусът не се отрази толкова негативно на Враца

Привличаме инвеститори, преобръщаме негативната демографска тенденция и развиваме туризма, посочи кметът на града

12:25 | 02.07.20 г.
Калин Каменов: Коронавирусът не се отрази толкова негативно на Враца

Инвеститорският интерес към Враца нараства. Туристическата инфраструктура се подобрява. Освен това за първи път от десетилетия градът отбелязва бейби бум и преобръща негативната за региона демографска тенденция. В последните шест месеца ръстът на раждаемостта във Враца е осезаем. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" кметът на Враца Калин Каменов.

Според него коронавирусът не се отразил толкова негативно на Враца - от 5,3% безработицата се е вдигнала на 8%, което се дължи на българи, завърнали се от чужбина. "Малко фирми освободиха служители в тримесечния период на ограниченията заради карантината. Няма и особен спад на поръчките в основните производствени комплекси и бази в града. Доста от тях приемат поръчки за изработка на предпазни средства", посочи градоначалникът.

Калин Каменов обаче разкри, че пандемията има негативно отражение на бюджета на отделните общини, като за тези месеци има близо 2 млн. лева спад в приходите от данъците, но очаква лятото това да се компенсира след отсрочване на плащанията.

Кметът на Враца прогнозира, че “малките ремонти на междуградски пространства и улици може би няма да се случат за момента“, но е категоричен, че по-големите инфраструктурни проекти ще се реализират, веднага след корекциите на бюджета. Те са свързани с екологичния транспорт на Враца и с откриването на нови заводи, при което няма да има забавяне.

Той разкри амбицията си градът да стане икономически център на Северозападна България.

"Добро възнаграждение, привличане на местни кадри и опазване на околната среда са условията към инвеститорите за създаване на бизнес във Враца", посочи Калин Каменов. Той съобщи за преговори за два завода – във високите технологии за наночастици за пътната настилка и за биполярни батерии.

"Строителството на скоростния път Ботевград – Мездра ще осигури транспортна свързаност и ще позволи на Враца да стане столица на Северозапада", посочи още един аргумент за подобряване на условията за привличане на инвеститорите.

По думите на Каменов акцент  във Враца е образованието и той вижда как фирмите започват да се конкурират в привличането на качествени кадри.

Кметът на Враца оповести и официалния старт на OpenVratsa.bg - туристически портал, който дава възможност на всеки, който иска, да избере местата в града, където да се разходи, забавлява и отдъхне. Според него това е комбинация на фестивали, туристически обекти и събития. Той обаче не скри и предизвикателствата, за да се развие туризма.

На какви три условия трябва да отговорят инвеститорите, за да развият бизнеса си във Враца и да създадат стандарт на града? Кои са големите инвеститори в града? Как кметът намира партньори за реализиране на своите идеи в дългосрочен план?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още