IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Хонконг губят блясъка си

Наемите на офиси на най-скъпия пазар в света може да намалеят с до 20% тази година

11:49 | 02.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Блясъкът изчезва от наемния офис пазар в Хонконг, който е най-скъпият в света, и това показва как пандемията се прибавя към натиска от общественото недоволство и напрежението в отношенията между САЩ и Китай, пише Wall Street Journal.

Брокери и анализатори твърдят, че наемите на първокласни офиси в Хонконг може да намалеят с 12% до 20% тази година, прибавяйки се към спадовете от миналата година.

Наемите на офиси клас А растяха близо десет години благодарение на силното търсене от международни компании като банки, застрахователни компании и правни кантори, както и от китайски фирми, желаещи да засилят присъствието си в Хонконг. Допитване от миналата година на консултантската компания JLL показа, че наемите на първокласни офиси в Централния квартал, които са на равнище от 3370 щатски долара на кв. м на година, са по-високи в сравнение с Мидтаун Манхатън.

Но устремният ръст беше спрян, тъй като все повече офис площи остават празни. Свободните площи се увеличиха до 5%, най-високото ниво след световната финансова криза.

„Растящите свободни площи подлагат наемите на натиск“, коментира Нелсън Уон, ръководител на изследванията за Китай в хонконгското подразделение на JLL. “Собствениците са по-склонни да правят отстъпки, а някои наематели се възползват от забавянето, за да подновят договорите си за наем при по-благоприятни наемни нива“, допълва той.

Фиона Нган, ръководител на офис услугите за Хонконг в Colliers International, казва, че някои наематели преговарят за отстъпка от наемите или отлагане на плащанията или обмислят преместване в по-достъпни квартали.

Коронавирусът променя приоритетите на някои компании, като увеличава стойността на добрите транспортни връзки и силните възможности за управление на имотите, допълва тя. Според Нган работата от разстояние може да намали изискванията за площи на някои компании с до 20%.

Темпът на възстановяването ще зависи отчасти от това колко бързо ще бъдат отворени отново икономиката на града и границите й, тъй като ограниченията свиха бизнес активността и забавиха корпоративни решения.

Забавянето е проблем за собственици като Hongkong Land Holdings, Swire Properties и Hand Lung Properties, чиито акции вече се търгуват с големи отстъпки от нетната стойност на активите. Анализатори на JP Morgan очакват печалбата на акция да намалее при тези и още две листнати на борсата компании, собственици на имоти, които те покриват.

Ключовият въпрос е колко подкрепа ще дойде от бизнеса в континенталната част на Китай, който е двигател на пазара през последните години.

Според Рики Лау, ръководител на наемния офис пазар в консултантската компания Savills в Хонконг, търсенето на офис площи вероятно няма да рухне в дългосрочен план, а китайските финанси остават светъл лъч.

„С ескалирането на напрежението между САЩ и Китай все повече листнати в САЩ китайски компании и нелистнати технологични стаптъпи ще обмислят листване в града, което ще помогне за запазването на търсенето на финансови услуги и следователно на първокласни офис площи в Хонконг“, смята Лау.

Гигантът в електронната търговия Alibaba Group Holding прибави по-рано тази година етаж в офис сградата Times Square в квартал „Козуей Бей“, като увеличи площите си с около една четвърт до 7900 кв. м. Редица китайски банки и брокери, включително China Minsheng Banking, също разшириха офис площите си, казват брокери.

Други са по-презпазливи. Нган казва, че макар китайските технологични компании и други китайски фирми да са по-устойчиви на забавянето на световната икономика, те се разширяват скромно и постепенно.

„Не очакваме възстановяване в краткосрочен план на търсенето на офиси предвид по-широкото свиване на бизнеси и липсата на ново търсене от китайски корпорации“, казва Кусон Люн, ръководител на имотните анализи за Азия в JP Morgan. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още