IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг поведе ръстовете на борсите в Азия

Инвеститорите насочиха вниманието си към новините за потенциална ваксина срещу COVID-19 от Pfizer и BioNTech

11:48 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесиите си в четвъртък на зелена територия след последните положителни новини за разработването на потенциална коронавирусна ваксина, информира CNBC.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 2,36% до 25 002,54 пункта.

Напрежението в града нарасна, след като противоречивият закон за националната сигурност в Китай влезе в сила във вторник, а полицията в Хонконг обяви първите си арести в сряда. Досега полицията е задържала най-малко 370 души, заявиха служителите на реда в Twitter.

„Мисля, че е много интересно, че дори при събитията от вчера, разбира се, представянето на  Hang Seng е относително изпреварващо днес“, казва Бен Пауъл, главен инвестиционен стратег BlackRock.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite се повиши с 2,13% до 3090,57, а показателят Shenzhen component добави 1,29% и затвори при 12 269,49 пункта.

В Япония бенчмаркът  Nikkei 225 нарасна с 0,11% до 22 145,96 пункта, докато индексът Topix добави 0,27% до 1542,76 пункта. Показателят Kospi от Южна Корея се повиши с 1,36% до 2135,37 пункта.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 1,66% при 6032,70 пункта.

Търговският излишък  на Австралия е достигнал 8,025 милиарда австралийски долара (5,55 милиарда долара) през май, съобщиха от статистическото бюро на страната.

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,42 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,693 щатски долара.

Бен Пауъл каза, че пазарните ходове свидетелстват за глобалната „революция в политиката“, като се позовава на драстични мерки, предприети от властите в световен мащаб, за да се предпазят финансовите пазари от влиянието на пандемията от коронавирус.

„Дори и при сложността на самия вирус, който все още е при нас ... тази революция в политиката помогна на финансовите пазари да се излекуват ... през март и сега да продължат да се представят доста добре“, каза Пауъл , "Да имаме умерена про-рискова позиция, според нас, продължава да е правилно ... както в световен мащаб, така и в регионален", добави той.

Инвеститорите насочиха вниманието си към новините от Pfizer и BioNTech, което заявиха, че медикаментът, разработен от тях, създава неутрализиращи антитела срещу коронавируса. Резултатите, които бяха публикувани онлайн, все още не са поместени в медицинско издание.

„Ние сме предпазливи“, пише в бележка Джоузеф Капурсо, икономист от Commonwealth Bank of Australia. „В миналото сме получавали положителни новини за потенциални ваксини, но на всички тепърва им предстои широко производство и разпространение“, коментира той.

Висш служител на Световната здравна организация предупреди в сряда, че на някои страни може да им се наложи отново да въведат частични блокади. В САЩ повече от 12 щата са направили пауза или отменят повторното си отваряне след неотдавнашния скок в случаите. В световен мащаб повече от 10 милиона души са заразени от коронавирус и са отнети поне 511 000 живота, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още