IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Wirecard хвърля сянка на съмнение върху германския пазарен подход

В продължение на три години Федералният орган за финансов надзор е наблюдавал и не е направил нищо, освен да преследва късите продавачи, предупредили пазара

13:06 | 02.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германия може някой ден да състави наръчник за това как да не гарантира, че пазарите на ценни книжа функционират правилно както за компаниите, така и за инвеститорите, особено на фона на регулаторната катастрофа с Wirecard, пише онлайн изданието Politicoв свой анализ.

Wirecard - компанията за платежни технологии, чиято пазарна стойност надхвърли 24 млрд. евро и  която получи инвестиционен рейтинг за облигации, продадени през миналата година, подаде молба за несъстоятелност, след като  призна, че 1,9 млрд. евро, за които твърди, че държи по ескроу сметки във Филипините, всъщност ги няма.

Компанията е обвинена в системно фалшифициране на сметките си в продължение на години, за да подкрепя цената на акциите си. Одиторите в Ernst & Young не успяха да потвърдят истинността на банковите извлечения в продължение на три години, както писа Financial Times.

Дори само възможността компания от индекса на „сините чипове“ DAX да подвежда своите бизнес партньори, кредитори, инвеститори е достатъчна, за да нанесе несметна вреда на репутацията на финансовия пазар в най-голямата икономика в Европа.

Това, което влошава ситуацията, е, че в продължение на три години Федералният орган за финансов надзор - BaFin, е наблюдавал и не е направил нищо, въпреки предупрежденията на някои участници на пазара. Регулаторът се провали в проверката на редица документи и доклади, в които се твърдеше, че компанията е завишила приходите и печалбите си.

Още през февруари 2019 г. BaFin пренебрегна проблема. Когато подадените сигнали в рамките на Wirecard помогнаха да се открият още доказателства за измама, регулаторът се опита да заглуши тези твърдения и заведе наказателно дело срещу журналисти от Financial Times, за да облекчи натиска върху акциите на компанията заради къси продажби. Регулаторът дори забрани късите продажби на книжата.

В отговор на жалба, подадена от Wirecard, окръжният съд в Мюнхен, близо до централата на компанията в Ашхайм, се опита да глоби медията заради публикациите й. Шефът на BaFin Феликс Хюфелд призна миналата седмица, че е сгрешил. Той коментира: „Поздравявам тези, нека бъдат журналисти, анализатори или, да, нека да са къси продавачи, които изкопават несъответствия упорито и стриктно“.

При късите продажби търговците вземат на заем акции, след което ги продават, като се надяват да ги купят на по-ниска цена в следващ етап. Практиката е често срещана на развитите пазари. Германските компании и власти обаче отдавна гледат на късите продажби с подозрение. Много германци се противопоставят на схващането, че ценообразуването на ценни книжа е непрекъснато променящ се процес. Актът за намаляване на цените за постигане на печалба се разглежда по-скоро като манипулативен, отколкото като коригиращ.

При обявяването на забраната за скъсяване BaFin определи късите продажби на акции на Wirecard като „последствие от негативните медийни публикации“ и посочи, че „подобни атаки представляват риск за целостта на пазара в Германия и доверието в справедливото и ефективно определяне на цените“.

Фрейзър Перинг от Viceroy Research, който пръв публикува доклад за къси продажби на книжа на Wirecard през 2016 г., коментира, че борсовият регулатор сам е създал жертва с изявленията си. „Направих всичко законно и според правилата, а те ме преследваха докрай“, казва той.

Wirecard отказва да коментира докладите на Перинг и винаги е отричала да участва в личен тормоз срещу него, за който той говори.

Говорител на BaFin отхвърля твърденията, че агенцията недооценява ролята на късите продавачи и допълва, че Перинг няма да получи извинение.

Противниците на късите продажби и защитниците на Wirecard в медиите често посочват, че тази дейност е англосаксонтска спекулация. В други отношения германските финансови кръгове се обединиха около местния шампион. Deutsche Börse с удоволствие добави  малко финансово-технологичен звезден прах към DAX, по-известен с индустриалните компании и застрахователите, въпреки че се появяваха обвинения за измами срещу Wirecard Банковите анализатори бяха лоялни до края, като 10 от тях - не всички германски обаче, препоръчваха акцията да се купува доскоро, на практика допреди седмица.

Този месец аналитикът Хайке Полс от Commerzbank - един от най-големите кредитори на Wirecard, отхвърли обвиненията като „фалшиви новини“ и аргументира в бележки, че специалният одит на KPMG е опорочил компанията. Говорител на Commerzbank отказа да коментира работата на отделни анализатори и заяви, че „китайските стени“ - вътрешни бариери за спиране на конфликт на интереси, са „подходящи и функциониращи“.

Фрейзър Перинг се оплаква, че е бил на мушката на прокурори, охранителни фирми и хакери, които са откраднали негови лични данни, включително медицинското му досие, и са го публикували онлайн, след разкритията му. Той твърди, че е имало инсталирани камери в дома му, но прокуратурата не е предприела действия. „Казаха ми:„ Не се интересуваме от измамата“, казва той, а за тормоза прокурорите са посочили, че не е в тяхната юрисдикция.

Е, Перинг успя да привлече вниманието им сега, 4 години по-късно. Маркус Браун, доскоро главен изпълнителен директор на Wirecard, беше арестуван по подозрение за измама и пуснат под гаранция миналата седмица. Ане Лайдинг от прокуратурата каза пред репортери на 23 юни, че властта е действала само когато самата Wirecard признала мащаба на измамата.

„За да можем да се намесим законно, ние се нуждаем от повече от публикации в медиите“, допълва Лайдинг пред изданието.

Последствията от скандала вече парят жестоко на властта в Берлин. Правителството обмисля да предостави повече правомощия на BaFin. Законопроект за възлагане на надзора на независими финансови съветници беше набързо свален от дневния ред на Бундестага за миналата седмица. Стремежът ще е да се дадат на BaFin правомощия да разследва счетоводните отчети на дружествата, според  Financial Times.

Междувременно няма да чакаме дълго, за да видим дали финансовият регулатор ще си вземе поука. Перинг казва, че е уведомил BaFin за следващата си цел и е дал четири седмици за отговор. Този път той казва, че има доказателства, че документите са предадени, и ще съди регулаторът за клевета, ако BaFin отново започне да го преследва. „Не става въпрос за наказание“, каза той. „Германският народ трябва да може да се довери на своя регулатор“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Скандалът с Wirecard хвърля сянка на съмнение върху германския пазарен подход Въпреки това, че САЩ и Германия осъдиха нацизма в Украйна,Цукито взе за цензори у фейса украински нацисти да колят и бесят.В Украйна и Русия.Обаче тука няма скандал, налЕ ******* ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още