IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla триумфира въпреки кризата с Covid-19

Докато компаниите в сектора се борят със спад в продажбите, американският производител се радва на ръст

18:02 | 02.07.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Tesla надмина прогнозите на Wall Street за продадени автомобили през второто тримесечие, показвайки точно обратното на тенденцията в индустрията за спад на продажбите, след като блокадите заради коронавируса накараха хората да стоят вкъщи. Новината изпрати цената на акциите на Tesla с 9% нагоре, предава Ройтерс.

През отчетния период Tesla е продала 90 650 електромобила, значително повече от прогнозираните 74 130 по данни на Refinitiv. В бройката попадат 80 050 от новия спортен Model Y и Model 3.

Единственият автомобилен завод на Tesla в САЩ беше затворен за шест седмици през тримесечието, в опит да се овладее разпространението на Covid-19. Въпреки че продажбите на автомобили са се увеличили с 2,4% на тримесечна база, производството се е свило с близо 20%.

„Въпреки че нашият основен завод във Фримонт беше затворен през по-голямата част от тримесечието, ние успешно засилихме производството обратно до старите му нива“, посочва компанията в изявление.

Изненадващите данни бяха обявени само ден след като Tesla стана най-високо оцененият автомобилен гигант, нареждайки се по пазарна капитализация преди досегашния първенец Toyota Motors. Ралито в четвъртък увеличи преднината на компанията.

Други големи автомобилни производители отчетоха по-ниски месечни и тримесечни продажби на нови автомобили в САЩ, отчасти заради по-слабите поръчки, но твърдят, че потребителското търсене остава добро, макар че пандемията продължава.

Сега Tesla търси място за втория си автомобилен завод в САЩ, където ще произвежда своя Model Y и електрическия си пикап.

Само няколко часа преди излизането на финансовия отчет главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изпрати съобщение до служителите на Tesla, в което им заявява, че се гордее с тях и работата им този толкова труден период за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хаххаа, по дебббилно сравнение няма... утре ще дадеш пример с DHL може би...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Херц продава в момента 500 000 коли и е фалирала.Тесла продала 300 000 коли миналата година и около 250 000 ще продаде тая година обаче не само че не е фалирала, а е и най-скъпата автомобилна компания на света!тесла манията сега напомня луковици манията преди 300 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
Преди време хора като Нийл Армстронг и Бъз Олдрин обясняваха, че Мъск и СпейсХ няма как да създадат ракети, а днес СпейсХ държи 2/3 от пазара на карго полети и изстрелване на спътници. Кандидатите да направят Мъск сам да си говори са много и всеки един от тях е останал с пръст в уста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Самият факт, че правиш сравнение между теслата и между Амазон, ти показва нивото. Амазон дали са карали 13 години без печалба? Дали са се опитвали да пробият на пазар с огромна конкуренция, или са били новатори в съвсем иновационен бизнес? Каква толкова технология е трябвала на Амазон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Търгуват се очаквания, ама едно са очаквания на базата на някаква логика, друго са розави мечти на хора, дето не могат да отличат финансов отчет от филия с кравешко масло. Докога ще карате на очаквания - 13 години Тесла - 13 години срам без нито един цент, спечелен за акционерите? Все едно ФК Бригадирски член от с. Долно *** да очаква да стане шампион на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Khao - вече всички тук ти казват: Кухаов, няма нужда да се напъваш повече да се самодоказваш всеки ден. Увреденият си ти - живееш в някакви филми за Рамбо, дето с един изстрел убива 58 руснаци, ама действителността е малко по-различна. Тренирана армия от подготвени мъже, не се спира с гей-паради !!! Оня с малкия мустак направи бaси военната машина и пак си строши главата, наистина ли мислиш, че сегашните меки китчици с епилирани крачета могат да спрат Михаил Семьонович?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
най много да мобилизират милион ***, то е баница.. режеш,ядеш!.. ти си тотално увреден в главата!!! хахаха, кога замимаваш за матушка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 3
ivo0101
преди 3 години
На базата на очаквания. На борсата се търгуват очаквания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
"Тесла стана най-високо оцененият АВТОМОБИЛЕН ГИГАНТ"Ето това в статията е най-смешното - на каква логика определят бутикова като мащаб на производство компания, като "гигант"?Някога Инвесторът беше сериозна медия, вече влизам тук или за да хейтя под политически пасквили, или да се смея под такива малoyмни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Чакай, Ивчо - моето момче - първо теслата да спечели поне един долар... едно по едно - хахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още