IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla триумфира въпреки кризата с Covid-19

Докато компаниите в сектора се борят със спад в продажбите, американският производител се радва на ръст

18:02 | 02.07.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Tesla надмина прогнозите на Wall Street за продадени автомобили през второто тримесечие, показвайки точно обратното на тенденцията в индустрията за спад на продажбите, след като блокадите заради коронавируса накараха хората да стоят вкъщи. Новината изпрати цената на акциите на Tesla с 9% нагоре, предава Ройтерс.

През отчетния период Tesla е продала 90 650 електромобила, значително повече от прогнозираните 74 130 по данни на Refinitiv. В бройката попадат 80 050 от новия спортен Model Y и Model 3.

Единственият автомобилен завод на Tesla в САЩ беше затворен за шест седмици през тримесечието, в опит да се овладее разпространението на Covid-19. Въпреки че продажбите на автомобили са се увеличили с 2,4% на тримесечна база, производството се е свило с близо 20%.

„Въпреки че нашият основен завод във Фримонт беше затворен през по-голямата част от тримесечието, ние успешно засилихме производството обратно до старите му нива“, посочва компанията в изявление.

Изненадващите данни бяха обявени само ден след като Tesla стана най-високо оцененият автомобилен гигант, нареждайки се по пазарна капитализация преди досегашния първенец Toyota Motors. Ралито в четвъртък увеличи преднината на компанията.

Други големи автомобилни производители отчетоха по-ниски месечни и тримесечни продажби на нови автомобили в САЩ, отчасти заради по-слабите поръчки, но твърдят, че потребителското търсене остава добро, макар че пандемията продължава.

Сега Tesla търси място за втория си автомобилен завод в САЩ, където ще произвежда своя Model Y и електрическия си пикап.

Само няколко часа преди излизането на финансовия отчет главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изпрати съобщение до служителите на Tesla, в което им заявява, че се гордее с тях и работата им този толкова труден период за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 12
дядя Вова
преди 3 години
И като ударите калема, по колко дивидент ще получите на акция?Добре, че е военният космос, иначе си е отишъл завалията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
kane
преди 3 години
Тренда на Тесла в бройки продажби е негативен за последната година и половина!Всичко е Манипулиране и стъкммистика на маркетмейкърите и пр.!Най съм сългласен с Бъфет по въпроса за "очакваните" цифри и как те се "бият" в 95% от случаите!"Ум царува, робува и патки пасе"според статиста - доставени Тесла коли по тримесечия:2ро тримесечие 2019 : 95200 коли3то тримесечие 2019: 97000 коли4то 2019 : 112000 коли1во 2020 : 88400 коли2ро 2020 : 90 650 колиСпада е ясно изразен!Тесла безспорно е в учебниците по маркетинг и корпоративно - не зная в кой друг учебник ще попадне още - по счетоводство или финанси.п.с.намеквам че ще е пример по подобие на форд или енрон - интересно бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
georgi_shum
преди 3 години
... Ония пичове дето прогнозираха цена на акцията от $10к ще вземат да познаят :) Мъск, да се свети името му, е голям :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
смятай какво ще стане като тръгне фабриката в берлин и тази в тексас за кибертрък-а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още