Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Трябва ли да се откажем от лева?

За пръв път в 140-годишната си история българската валута е онова, за което са мечтали създателите й: силна и необременена с дългове. Защо тогава искаме да я сменим?

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
2
 
1
 
56
khao до: dikens15
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
хахаха,мчак сега попаднах на тази мозъчна пръъъдня дето си написал... ти си фрапантно глупав :)))
3
 
4
 
55
dikens15 до: Solar Power
преди 1 година
Няма профилна снимка
Принтирането не е просто печатане на пари, то е трупане на дълг. Които рано или късно трябва или да се връща или да се издуха през инфлация. Това не е нищо хубаво.
3
 
5
 
54
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко е така, но всички изброени държави не са в борд инпри нужда могат да си принтират крони докато ние ще принтираме само тоалетна хартия. С този борд сме все едно с евро само ,че в Брюксел когато принтират евро ние НЕ участваме ...
5
 
1
 
53
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ветеронарят се опитва да профилира. Тотално невярни разсъждения!!!
5
 
3
 
52
dikens15 до: cherney
преди 1 година
Няма профилна снимка
Забелязвам липса на основни познания във света на финансите. Кое прави парите пари??? Съвременните валути пари ли са??? Коя е разликата между пари и валути???Съвременните фиатни пари са необезпечени, но не винаги са инфлационни. И това дали са инфлационни не идва от факта, че са необезпечени, а зависи от монетарната политика, която води съответната банка( която може да бъде експанзивна или рестриктивна). Защо ФЕД и ЕБ водят експанзивна политика??? Ами защото, другите инструменти са изчерпани и при вдигане на лихвата, планините от необслужван дълг ще ги затрупа. Скандинавските държави и Швейцарската ЦБ не водят такива политики нали??? Дори напротив ШЦБ иска да обезцени франка и го прави с всички средства но не може. И още, защо мислиш, че след като са имали възможност да водят монетарни политики западните ЦБ са достигнали само до печатането на пари, нашите централни банкери биха били нещо много по- добро??? Напротив много по- зле биха се предствили и са го доказали!!!Биткоинът никога не е бил и няма да бъде дефлационен актив. Не може нещо, което днес е 10 единици, а утре е 12 единици да бъде дефлационно. Напротив инфлационно е, такава е и технологията- през определено време се създава нов биткоин. Причината той да не се превърне не само в световна, а и каквато да е валута не е тази, а просто, че той не може да изпълнява две от функциите на парите- средство за натрупване и разчетна единица. Как можеш да плащаш или спестяваш с нещо, което днес струва 10, утре 5 , а вдруги ден 15 единици. Невъзможно е и това го знае всеки приличен финансист. Добра и иновативна технология е, става за спекула, но дотам. Нищо повече. Монетарната политика влияе не върху конкурентноспособността, а е едно от средствата за макроикономическо регулиране и влияние върху икономическите цикли в икономиката. Върху конкурентноспособността влияе валутният курс на валутата. Можем да имаме експанзионистична политика и висок валутен курс, което не благоприятства износът( както е САЩ в момента). Така, че и това е погрешно. Тези 20 млрд от валутният резерв служат за обезпечение на левът в момента, но при махане на борда и влизане в Еврозоната те ще бъдат освободени, защото ще излезем от валутният съвет и ще отпадне задължението на ЦБ да гарантира фиксираният курс. Те не са нищо, а са реални пари, които ще се освободят. А съм го написал, защото никой не казва какво ще се прави с този ресурс. Ще се погасява външният дълг ли, пътища ли ще строим, в зелена енергия ли ще се влага и т.н.
2
 
4
 
51
cherney до: cherney
преди 1 година
Няма профилна снимка
*чешка крона
0
 
4
 
50
cherney до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Фиатните / от fiat currency / парични системи са инфлационни, т.е. паричната маса се увеличава всяка година. Това прави ФЕД, това прави и ЕЦБ. Инфлационният индекс на щатския долар преди пандемията беше около 1.8% годишно. Това е и една от причините биткойна да не може да се превърне в световна валута - той е дефлационен актив. Монетарната политика и конкурентноспособността са скачени съдове и е изкуство да намериш правилния баланс при увеличаване на парите в обръщение съотнесено към стремежа да запазиш покупателната сила на паричната си единица, а същевременно и да насърчиш компаниите, които произвеждат продукт с висока добавена стойност. Най-успешните и бързо развиващите се страни правят точно този баланс между тези политики. Разбира се, не оспорвам някои от примерите, които даваш, но генерално този е пътя. Аз не казвам, че искам еврото, а твърдя, че валутен борд е мярка, която трябва да стабилизира финансите на една държава, да върне доверието на фирми и граждани, а след не повече от десет години да се излезе от него. У нас, обаче, той е вече четвърт век. И нашето квази-евро в резултат на борда има предимно минуси в момента, при все, че могат да бъдат посочени и плюсове. Изобщо не коментирам тези 18-19 милиарда евро, които държим за обезпечение на лева - обезпечаваме наличните левове с актив, който не се различава от лева, доколкото и зад еврото като обезпечение стои същото, което и зад една чешка спа на или полска злота, т.е. нищо
1
 
4
 
49
преди 1 година
Няма профилна снимка
Такива, като Пудела Дики Дикенса, съществуват в почти всяка държавна структура или фирма от чорбаджийски вид.Мазни, обикновено дребни същества (и физически и интелектуално), те са дълбоко комплексирани и озлобени още от ученическите години, през които са били подритвани и принудени да гравитират и въртят опашка около някой авторитет, зад чийто гръб да се крият.После, в студентските години, промъкнали се до някоя специалност от рода на Мадакаскарска филология, щот таткото е заклал пръча за подкуп, пък си е имало и места, е било същото, но вече в съчетание с погнусените погледи на състудентките, когато са ги канили на блус на купон в читалнята.След това Пуделът Дики Дикенса е постъпил на работа или като държавно служителче в Агенцията за преброяване на майските бръмбари или в ЕТ Митьо Швепса 98, където с умилкване, близане на дyпeта и подлизурковски номера е стигнал до главен контрольор и уше на шефа. Дойде ли нов човек, първата работа на Дикевци е да търсят нещо, за което да се хванат и да оплюят." Даа, шефеее, ...както кажеш, шефеее...каква чудесна идея, шефеее...има ли нужда от нещо, шефеее...тоя, новия, един приятел е работил с него в предишната му фирма, каза някои работи, ама аз не мога сега да го кажа, шефеее..." и подобни се чуват от него.Пред хора Пуделът Дики Дикенса е мазно усмихнат, съгласен с всичко и нахално завиращ се некаен, но обърнеш ли му гръб, като класическа мacтийка почва да лае, да плюе и да се заканва.Дики, като прочетена книга си, моето пуделче.
3
 
2
 
48
dikens15 до: cherney
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами аз ще ти го опростя и ще ти го напиша за пет минути, без да използвам префарцунените ти фрази. И така провеждане на монетарна политика- да се чете печатане на пари, каквато се е превърнала в международните финанси. Кредитор от последна инстанция- да се чете необезпечена и неограничена подкрепа за банки, докарали се до фалит, заради алчността и арогантността на мениджмънта си и неговите безумни решения( доста често политически обвързани обаче). Който мениджмънт, обаче взима доста тлъсти бонуси и премии и вместо да бъде съден за разсипничеството си, когато докара някоя банка до фалит, той се премества на по топло местенце( ако банката фалира )или пък си вдига заплата и бонусите с получените пари( ако не успее да я фалира). Загуба на конкурентноспособността- да се чете да си девалвираме редовно валутата за сме уж спечелили конкурентни предимства за износ. Без да навлизам в подробности ще ти кажа, че ако това работеше цяла Латинска Америка щеше да се къпе в богатство и благоденствие. Така като обобщим нещата дали ни липсват тези неща в нашата ЦБ?? Ами твърдо не ни и трябват. Трябва ни стабилността и предвидимостта на валутата ни, която ни е осигурена от валутният съвет. Лекции можеш да водиш на Кратунков и Ветеринаря с ватенката, щото толкова ги разбират нещата и няма да те опонират по същество.
3
 
3
 
47
cherney до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами, как да ти обяснявам какво означава липса на възможност за провеждане на монетарна политика, липса на кредитор от последна инстанция, евентуална загуба на конкурентоспособност за сметка на финансова стабилност? За това се иска поне половин час лекция.