IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat може да свие паричния дивидент за акционерите като част от сливането с PSA

Идеята е новата група да запази пари в момент, когато пандемията продължава да притиска търсенето на автомобилните пазари по света

10:42 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA) обмисля варианти за намаляване на планираното изплащане на пари в брой на своите акционери като част от споразумението за обвързване с френския производител PSA, включително разделяне и отделяне на активи, съобщава Ройтерс, цитирайки италианския всекидневник Il Sole 24 Ore. 

Решението на Fiat Chrysler да намали или отмени изплащането на специалния дивидент за 5,5 млрд. евро (6,2 млрд. долара) ще позволи на новата група да запази пари в момент, когато кризата около пандемията от коронавирус продължава да притиска търсенето на автомобили по света.

Опциите, които FCA обмисля с PSA, включват отделянето на бизнеса Sevel, съвместно предприятие между двете групи, създадено през 1978 г., или подобни действия по отношение на марките на френския концерн Alfa Romeo и Maserati .

Друг вариант, който се обсъжда относно намаляването на размера на паричния дивидент, е изоставяне на планираното разделяне на контролния пакет на PSA в производителя на автомобилни компоненти Faurecia.

В края на миналия месец главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес заяви пред медиите, че сливането между двата концерна върви по план. Той добави, че е уверен, че сделката ще бъде финализирана „най-късно“ през първото тримесечие на 2021 г.

На фона на опасенията, че сливането може да ощети конкуренцията в Европа, ЕС започна четиримесечно разследване на предложеното сливане на двата концерна в размер на 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още