IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията заради коронавируса тласнаха надолу европейските борси

Секторът на суровините поведе загубите в Европа

20:47 | 03.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси затвориха със спад, тъй като опасенията заради ръста на заразените от коронавирус в САЩ охладиха оптимизма от положителните икономически данни в САЩ, Китай и еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза понижение от около 0,9%, като секторът на суровините поведе загубите със свиване от 1,7%, а секторът на туризма и забавленията не се вписа в низходящата тенденция и записа скромен ръст от 0,1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 1,33% от стойността си и завършва седмицата на ниво от 6157,30 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,84% до ниво от 5007,14 пункта. Германският DAX записа спад от 0,64% до ниво от 12 528,18 пункта.

Европейските пазари не успяха да уловят инерцията от Азиатско-тихоокеанския регион, където акциите напреднаха, след като допитване показа, че секторът на услугите в Китай е постигнал най-бързия си ръст от над десет години през юни.

Данните последваха ралито на Wall Street вчера, след като работните места в САЩ нараснаха с рекордните 4,8 млн. през юни, като надминаха очакванията за ръст от 3 милиона. Американското министерство на труда съобщи обаче, че заявленията за помощи при безработица са се увеличили повече от очакваното с 1,427 миналата седмица.

Вниманието на пазарите остава насочено към новините около ръста на заразените с коронавирус отвъд океана, като данни на Ройтерс показаха над 55 хил. нови случая в четвъртък, което е глобален рекорд за един ден. Водещият експерт на Белия дом по заразни болести д- Антъни Фаучи предупреди вчера, че вирусът може да е мутирал и да е станал още по-заразен.

Пазарите на Wall Street са затворени в петък заради Деня на независимостта.

В Европа продажбите на коли в Германия са се свили с 40% през юни, достигайки 30-годишно дъно, съобщи германският вестник Tagesspiegel. Същевременно британските заводи очакват все повече да съкращават служители, показва допитване на профсъюза Make U.K. 46% от промишлените производители очакват да направят съкращения в рамките на идните шест месеца спрямо 25% през май.

Окончателният индекс PMI на мениджърите по поръчките потвърди в петък, че спадът на бизнес активността заради коронавирусната пандемия е намалял през юни, тъй като страните започнаха да отварят икономиките си. Той се установи на ниво от 48,5 пункта през юни, което е рязък ръст спрямо 31,9 пункта през май и близо до границата от 50 пункта, която разделя ръста от свиването.

На корпоративния фронт цената на акциите на Rolls-Royce се понижи с над 9%, след като Fitch понижи корпоративния й дълг до „негативен“.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове книжата на германската компания Delivery Hero поскъпнаха с близо 5% и достигнаха рекорден връх, след като компанията съобщи, че поръчките й почти са се удвоили през второто тримесечие благодарение на търсенето заради коронавирусните блокади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
защото има свръхпроизводство на суровини.... *** ти от къде да знаеш, като живвеш в някакъв руски бункер и се осведомяваш по радиоточката, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Идиотенвирусът затуй е пуснат , за да може всичкото scheisse да му бъде приписано ... както Осама бин Ладен ... голема борба се бориха и с него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Пазарът е просто в люляно положение - това е. Останалото са оправдания. Защо суровините падат, а услугите и забавленията - не - нали те са най-засегнати от?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още