IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин, президентът на Потьомкин

Нарушенията по време на вота не останаха незабелязани и подчертаха нова реалност дори за привържениците му - на съмнителната му легитимност, според анализатор

21:13 | 06.07.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На хартия Владимир Путин спечели: резултатът от гласуването през миналата седмица относно измененията в Конституцията на страната му позволява да остане на власт до 2036 г. В действителност обаче легитимността на руския президент е грубо подкопана. Има реален шанс той да не издържи след настоящия си мандат, пише в свой анализ Леонид Рагозин, журналист от Рига, в свой анализ за Politico.eu.

През последните 20 години Путин успешно поддържа облика си на истински популярен, мажоритарен лидер. Да, Кремъл покори всички големи телевизионни канали, затисна протестни движения и фалшифицира избори, за да може да покаже по-убедителни нива на подкрепа. Всичко това се случи с явното мълчаливо съгласие на мнозинството руснаци, както се отразява в редовните анкети на доста надеждни социологически агенции.

Този път нещата са различни. Днес далеч не е ясно дали мнозинството руснаци наистина подкрепят конституционните поправки на Путин. По-важното е, е повечето руснаци наистина не знаят къде стои мнозинството. Дори по собствените, много слаби стандарти на Русия вотът не приличаше на процедура, отразяваща волята на хората.

Нередностите при гласуването бяха твърде очевидни. Властите примамваха хората на избирателните секции, като свързваха гласуването с „лотария с милион награди.“ На практика нямаше независими наблюдатели (под претекст, че ограниченията заради коронавируса не позволяват) и бързи, мобилни избирателни секции изскачаха навсякъде, което прави надзора почти невъзможен.

Изследователят на изборите Сергей Шпилкин беше широко цитиран в независимите медии в Русия, като той определи 20 милиона гласа като "ненормални" и показателни за възможното прибиране на бюлетини.

Тези груби нарушения не останаха незабелязани и подчертаха нова реалност дори за много от привържениците на Путин - тази на все по-съмнителната му легитимност. За много руснаци този вот може би е катализатор на въпроса дали Путин наистина е толкова популярен и толкова неизбежен, както твърди той.

Все пак би било грешка да очакваме нещо да се промени веднага. Одобрението за президента на Русия все още е близо до 89%, колкото достигна след анексирането на Крим. Малко вероятно е легитимността му да бъде наистина поставена под въпрос до 2024 г., когато мандатът му приключи.

Ако обаче Путин реши да се кандидатира отново, изглежда все по-вероятно да се натъкне на узурпатор - не само сред значителното и гласовито нтипутинско малцинство, но и сред онези, които в момента съставляват основната му база.

Както демонстрира британският социолог Сам Грийн в книгата си "Путин, В. Народът: безстрастната политика на разделена Русия", конформизмът е най-важната психологическа характеристика сред привържениците на Путин. Това са хора, които се придържат към тълпата; техният радар е постоянно настроен на неговите изместващи се координати. Те до голяма степен са неидеологични и са мотивирани от усещане за прагматизъм и тласъкът на качеството им на живот през първото десетилетие на властта на Путин.

Тази психология се ръководи от инстинкти за оцеляване. В Русия, където историите, предавани от поколение на поколение, са предимно за неописуеми страдания, хората имат страх от бъдещето. Предишният опит, включително бурният период на 90-те, в който милиони семейства останаха без доходи, храна и бяха разделени от нововъзникналите граници след разпадането на СССР, им показва, че е по-безопасно да стоят със сведена глава.

За мнозина мотото е да останат незабележими в тълпата или ще бъдат прегазени.

Масовата подкрепа за управлението на Путин все още е загадка на колективната психология. Природата на конформизма предполага, че това може би предизвикано от случайно развитие.

Нарастващият скептицизъм към моралния авторитет на Запада също би могъл да застане на пътя на радикалните промени. За разлика от времето на демократичната революция на Русия през август 1991 г., Западът днес - в ерата на президента на САЩ Доналд Тръмп, Brexit и нарастващата подкрепа за крайнодесните демагози, загуби своя блясък за руснаците.

Дори сред най-западно настроените руснаци цари дълбоко недоверие към Запада. Мнозина се опасяват, че ако страната възприеме по-благоприятни западни перспективи и се насочи към Европа, ще бъде наказана, а не посрещната с отворени обятия.

Идеята, която Путин наложи още в началото на управлението си – че Русия трябва да бъде защитена, за да има политическа свобода, все още е много силна. Ако трябва да се постигне реално изместване на Путин, то ще трябва да е едновременно с положителни сигнали от Запада, че има друг, демократичен курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
законодателство над "международното", връщайки си, де факто, суверинитета.---така е формулирано зада заблуди мурзилажа... реално току що се самоизолира от Света. Но пък от друга страна е добре, щото за първи път си признаха официално, че договор подписан с руснаците не струва и хартията на която е написан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Дай на руския мужик малко национално самолюбие и вяра в добрия Царь-батюшка и той ще бъде щастлив и доволен, а колкото до бедността и несгодите - нали затова е водката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 3 години
А вият, псетата, основно, по една друга причина: Русия прие приоритет нажч вътрешното си законодателство над "международното", връщайки си, де факто, суверинитета. Онзи, същия, дето, пиян Боря продаде с възглада " Бог да пази Америка!" (Не виждам, как биха посрещнали янките който и да е свой президент, извикал в Кремъл "Бог да пази Русия!" Струва мибсе, жив ще го разкъсат.) Ами, не е изгодно, нито е "демократично", рашките сами себе си да управляеват. Съответно, бръмчи цялата продажна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чудесна статия. Бързо целия мypзилаж на барикадата, да защитава джуджето, докарало народа си до по-ниски доходи дори от Македония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
"Нарушенията по време на вота не останаха незабелязани и подчертаха нова реалност дори за привържениците му - на съмнителната му легитимност, според анализатор"Грешка: aнaл-лизaтор.Тия бланки с нарушения ги имаше като заготовки преди изборите, само да се нанесат някакви конкретни цифри.Мигленче, затуй няма медии, що всички с малки изключения минахте в сферата на платената любов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още