IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ е над половината от нетното производство на ток в Германия

Производството на електроенергия в страната през първите шест месеца на годината намалява с 8%, от 265,5 TWh, отчетени преди година, до 243,8 TWh

12:59 | 06.07.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) достига 55,8% от нетното производство на електроенергия през първата половина на 2020 г. в Германия благодарение на ръста на генериране при вятърните турбини и соларните съоръжения, съобщава испанският сайт REVE, позовавайки се на доклад на института „Фраунхофер“ за слънчевите енергийни системи (ISE). 

Данните за първа половина на 2020 г. включват и месечния рекорден ръст от 61,8% по отношение на дела на произведената от възобновяема енергия електроенергия, поставен през февруари.

Вятърната енергия е генерирала приблизително 75TWh електроенергия в Германия през първата половина на 2020 г., което е с около 11,7% повече от количеството електроенергия, отчетено година по-рано, а през февруари, до голяма степен поради силния вятър, нейният дял от нетното производство на електроенергия нараства до 45%.

Германското производство на електроенергия от фотоволтаици нараства с 11,2% до 27,9 TWh в сравнение с 25,1TWh за първите шест месеца от предходната година, докато производството на хидроенергия намалява с 9% до 9,5 TWh.

Взети заедно, вятърната, слънчевата енергия, хидроенергията и биомасата  генерират приблизително 136,1 TWh електроенергия в Германия през първата половина на годината, спрямо 125,6 TWh година по-рано.

Германия Германия

За разлика от тях, както ядрената енергия, така и електроенергията, произведена от въглищата, отбелязват драстично свиване на своя дял спрямо предходната година. Производството на електроенергия от ядрени мощности се понижава с 12,9%, докато делът на двата вида въглища, използвани за генериране на електроенергия в Германия, се свива съответно с 36,3% и 45%.

От института „Фраунхофер“ обясняват рязкото спадане на производството на електроенергия от въглища, визирайки увеличените цени на квотите за въглеродните емисии, чиято средна стойност достига 21,91 евро за тон.

В същото време електроцентралите, произвеждащи електроенергия чрез природен газ, увеличават производството си с 13,9% през първата половина на 2020 г.

Вятърната енергия силно доминира в германската електрическа мрежа, генерирайки 30,6% от общата произведена нетна електроенергия в страната, посочват от института.

За разлика от този тип енергия, производството на електроенергия от въглища намалява драстично през същия период, като делът на електроенергията, произведена от лигнитни въглища, пада до 13,7%.

От друга страна, потреблението на електроенергия в Германия се свива до едва 35,3 TWh през юни тази година, което е с 6% по-малко в сравнение с регистрираните година по-рано 37,6 TWh.

Общата консумацията на електроенергия през първите шест месеца на 2020 г. е била едва 234.2 TWh, регистрирайки драматичен спад от 5% спрямо 245,7 TWh, отбелязани през първите шест месеца на 2019 г.

Производството на електроенергия през същия период намалява с 8% от 265,5 TWh, отчетени през първите шест месеца от 2019 г., до 243,8 TWh.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Вместо да строим втора АЕЦ да се създаде програма, която покрива 50% от стойността на солара за частни лица и да се трансформира чез, ивн и пр в смарт грид. БГ е много по на юг от Германия - щом могат те можем и ние и то много по добре.Да усетят и хората кяр от тва волтаик, не да се дава само на тлъсти фирми и безнеси - а на всеки човек с покрив и парче земя... да видат че има смисъл - защото сега никой не верва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
безимeн
преди 3 години
Остана да уточним важният момент: какъв е делът на атомната енергия при 60 ядрени реактори във Франция, която отдава Ел. енергия в енергийният пръстен на Европа, в който е включена и Германия.Нещата не са така елементарни, за да се разглеждат за всяка страна отделно!!!И - разбира се - най-лесно е да вържем всичко с... "комунистите" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Малиии, газ пиkaят некои поборници за руска газ и петрол! Направо са се изприщили.Дарагие таварищи, Белия свят върви напред, а вие се върнахте във феодалния строй, начело с Малкото Пу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Германия плаща най-скъпия ток на света - щото са веи-тарикати. Това една от основните причини за икономическия им срив - още миналата година бяха в рецесия. Затова индустрията им емигрира към страни с евтина енергия. За сравнение - в Русия точецът струва около 4 рублички. Всеки може да сметне какви пари са това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
ППърво - в голяма част от това време - първото шестмесечие - реално икономиката НЕ работеше поради карантинните мерки. Второ - зимата беше топла. Трето - доста данни са манипулирани и то най-нагло и безочливо. С очите си съм виждал как един "официален" сайт, показващ данни в реално време, твърди, че посред зима в 5 сутринта немско време ФОТОВОЛТАИЦИТЕ "произвеждат" 9% от електроенергията... на тъмно и може би частично засипани със сняг. Ами и в Германия - НЯМА такава технология !!! Отделно Гемания внася яко точец... ами те така може и утре да се похвалят, че ПРОИЗВЕЖДАТ ток само от ВЕИ - като внасят 70% от енергията от Франция и други държави !!!И друго - "умнико" - елементарна статистика показва, че при тая страховита здравно-икономическа криза - в най-големия и разгар и най-дълбоката дупка - когато цели икономики бяха спрели и транспорт и туризъм бяха в голямата си част и почти изцяло блокирани - потреблението на слуз е намаляло с 20%... това е най-голямото временно намаление, да подчертая. Айде сега - щом си ного умен - обърни нещата наобратно - какво ще стане ако слузестите компании се запънат, решат да намалят добивът на петрол и газ с 50% и кажат - "Човечество - за останалата енергия, търсете тарикатите с ВЕИ !!!" Да ти кажа ли, че само след 2-3 седмици тарикатите с ВЕИ и всякакви екоталибанци ще бъдат избивани с камъни по улиците - от хората останали без топлина, светлина, транспорт и работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Was kostet 1 kWh Strom aktuell in Deutschland?Der aktuelle Strompreis liegt nach Angaben des Bundesverbandes der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW) bei 31,73 Cent/kWh. Dieser Wert gibt den Strompreis im Durchschnitt an, denn die Preise unterscheiden sich regional und nach Verbrauchsmenge.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Остава да добавим следното:1. Цената на 1 кВч за домакинство със средногодишно потребление от 3500 КВч е 31.73 евроцента или 62.06 ст. За сравнение в БГ цената е 18.5 ст. за ЧЕЗ (средно 60:40 дневна нощна). Т.е. разликата е 3.35 пъти !!!2. Твърди се, че Белене нямало да бъде ефективно. Интересно, ако цената за бита скочи 3 пъти, дали отново разните *** ала Скоратя ще има какво да кажат и дали Белене няма да се окаже супер печелившо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
От производството... а от ПОТРЕБЛЕНИЕТО? А от потреблението не само на ел-енергия, но цялото енергийно потребление? И друго - ВЕИ ли толерираме или "зелена енергия" - защото в горенето на биомаса няма нищо екологическо, напротив !!! Който не вярва - да се пресели някоя зима в близост до Факултето и сам да се убеди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Sokratus
преди 3 години
"-Това е фалшива новина! Не вярвайте другари! Без ***, руска газчица и слузчица не може никоя държава, дори и Германия! - изрече председателя на Клуб "Земята е плоска" пред изумените погледи на членовете. А на тях колко много им се искаше това да е вярно!!!"хахаххаспециалнки поздрави на Импестора, Акото, и разни други малки душици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още