IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва в Commerzbank?

Изненадващите оставки на изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет оставят банката без ефективно лидерство насред коронакризата

15:40 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Скована от шок. Така изглежда от дни втората по големина частна банка в Германия. След изненадващите съобщения за оставките на главния изпълнителен директор Мартин Цилке и председателя на надзорния му съвет Щефан Шмитман Commerzbank се озовава насред коронакризата без ефективно ръководство. Представянето на новата стратегия, което се предвиждаше да се случи в началото на август, сега вероятно ще бъде отложено.

Решаващо за предложението за оставка на Цилке бяха неотдавнашните атаки от страна на основния акционер Cerberus, които бяха споделени от много други инвеститори и широката публика, пише германският бизнес ежедневник Handelsblatt. През последните няколко дни изпълнителният директор бил осъзнал, че вече няма достатъчно подкрепа за предстоящото обновяване. „Банката се нуждае от мащабна трансформация и следователно - от нов изпълнителен директор, който също така да има необходимото време от страна на капиталовия пазар, за да приложи стратегията", каза той.

Цилке възнамерява да напусне най-късно до края на годината. Тъй като Шмитман винаги е подкрепял курса на изпълнителния директор, той също искал да си тръгне по-рано. Британско-германският професионалист по финансите Николас Телър се обсъжда като негов наследник. Шефът на поделението за корпоративните клиенти Роланд Бьокхут и главният финансов директор Бетина Орлоп имат най-добри шансове за позицията на изпълнителния директор.

Независимо от темата за смяната в ръководството вече е ясно, че ще има сериозни съкращения. Според информация на Handelsblatts стратегията, която все още се разработва от Стария борд на директорите, предвижда да се затворят почти 450 от понастоящем 1000 клона. Общо около 10 000 работни места трябва да бъдат премахнати, което означава всяко четвърто работно място. Предвиждат се и съкращения в международния бизнес.

Оттеглянето на Цилке е като гръм от ясно небе за хора извън банката. По време на последните си публични изяви той излъчваше оптимизъм и стремеж за действие. В Берлин той обсъждаше с политиците правителствените пакети за помощ в рамките на причинената от коронавируса криза.

А в Commerzbank той работи с колегите си над управлението на нова стратегия за 150-годишната банка. "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че всички ние ще излезем от тази криза възможно най-добре", обеща той на общото събрание в средата на май.

Въпреки това, след като Цилке предложи на председателската комисия и комисията по номинации на надзорния съвет в петък да отмени преждевременно договора си, който действително е до края на ноември 2023 г., други скоро ще оформят бъдещето на втората по големина частна банка в Германия. „Искам да изчистя пътя за ново начало", е казал Цилке. С оттеглянето си той поемал отговорност и за незадоволителните финансови резултати на банката, подчертава шефът на Commerzbank. 

Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още