IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е планът на Джо Байдън за космическата програма на САЩ?

Американското космическо възраждане може да претърпи рязък обрат след есента

20:43 | 06.07.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Kholood Eid/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kholood Eid/Bloomberg

Имайки се предвид сегашната позиция на кандидата за президент на САЩ на Демократическата партия Джо Байдън, може да се каже, че „Луната или Марс?“ не е определящият въпрос на президентските избори през 2020 г. Помощниците на Байдън в неговата кандидат-президентска кампания отказват да коментират този въпрос пред Quartz, както и темата за НАСА и възраждащите се космически сили на САЩ.

Но следващият президент ще бъде изправен пред ключови решения, които ще оформят новия път не само американската космическа индустрия, но и на американското технологично и икономическо превъзходство. Темата заслужава сериозно разискване.

Политикът Байдън се определя от кариерата му в Сената и повечето законодатели се фокусират върху НАСА само ако космическата агенция или нейните представители имат съоръжения в района на съответните сенатори.  Делауеър, щатът, в който е роден Байдън, не разполага с такива съоръжения, следователно неговите транспортни интереси са насочени повече към железопътната корпорация Amtrak, отколкото към Space Launch System (SLS) на НАСА. 

Все пак съществуват много примери за неговата роля в космическата политика на САЩ по време на първия мандат на 44-тия президент Барак Обама, при когото Байдън е вицепрезидент, като основната му функция в случая е да осигурява финансиране от страна на Конгреса.

След като Обама беше наследен от Доналд Тръмп, той до голяма степен възприе космическата политика на своя предшественик. Ключовата разлика тук е ускореното реализиране на плана „Артемида“, който цели да изпрати отново, след повече от половин век, американци на Луната с хоризонт на програмата до 2024 г. вместо първоначално планираната мисия през 2028 г.

Тръмп се опитва да ангажира и международната общност около неговата визия за правното третиране на Луната, което вероятно ще доведе до още по-задълбочена конкуренция с Китай, отколкото до постигане на консенсус.

От своя страна Байдън не веднъж е казвал в миналото, че САЩ и Китай трябва да си сътрудничат по-интензивно в покоряването на космоса.

Администрацията на Тръмп успя да ангажира на едно ново ниво публично-частните партньорства и договорите с фиксирани цени в космическата програма на САЩ. Скорошната мисия на капсулата Dragon на SpaceX, чийто екипаж се прехвърли на Международната космическа станция (МКС) предлага най-добрия пример за това.

Тръмп също подкрепи създаването на американските космическите сили, които ще обединят американските космически цели под едно командване.

Следващият президент ще се сблъска с по-трудни решения относно разходите около услугите, свързани с частните компании и проектирането на хардуер, докато космическата надпревара продължава да се разраства в международен план.

Ако победителят от есенните президентски избори се  окаже Байдън, това вероятно ще означава, че Конгресът ще играе по-голяма роля в космическата политика. Това, от своя страна, би означавало евентуални проблеми относно постигането на целта за нова пилотирана мисия до Луната през 2024 г. и търговските публично-частни партньорства. Някои влиятелни демократични депутати продължават да са скептично настроени към публично-частния подход, въпреки продължаващите проблеми при традиционните договори. Ръководителят на Асоциацията на аерокосмическите индустрии Ерик Фанинг привлече известно внимание заради симпатиите си към Байдън, ход, който може да навреди на отношенията му с администрацията на Тръмп.

Предвид сроковете, свързани с изграждането на космически хардуер, голяма част от политиката на НАСА зависи от посоката на развитие. И все пак е интересно да си представим как биха се развили нещата при евентуален по-големя интерес към космоса от страна на президентската администрация с подкрепата на Националния космически съвет, възроден по времето на Тръмп.

Овладяването на космоса или битката с климатичните промени – коя посока би предпочело обществото да следва занапред? Възстановяването на програмата за космически проучвания под флага на публично-частните партньорства  и икономическо развитие в околоземна орбита? Или, може би, база на Луната? А защо не съвместна мисия с Китай?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Групата "земята е плоска", "Бил Гейтс ще ни вкара чипове с ваксината и ще ни контролира през 5G" и "Свидетели на Путихова" е на линия! Начело с двата си най-глyпaви члена, пенсионерите от запаса вовата и инженерчето.Тоя път опорката е, че американската космическа програма не ставала, нищо, че Мъски се изгаври с Рогозчо и Роскосмас тия дни за пореден път и им взе всички клиенти, освен държавните поръчки.Хохо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
неук, брой ги както искаш.... изостават по всички показатели вече, роскомикс утече, освен руската държава друг клиент нямат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Зелков, стартовете само за месец ли ги броиш? Ного ме разсмиваш, честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
driverf1
преди 3 години
Кой каза че американците са стъпвали на луната.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
По-интересно ще е какъв е планът на Тръмп, щото Байган хич не го виждам да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
могат фъргат нагоре ... фобос грунт чий го дири на дъното на океана ... ?! батута не сработал ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
смешно , смешно ... колко да е смешно ... ?! ... spacex има повече стартове от роскомикс ... :))) ... я изброй колко мисии водят в момента роскомикс ... да се посмеем малко ... после виж наса колко водят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
НАСА и СпейсХикс - само фъргат нагоре военни спътници.Скоро друга частна щатска компания изгърмя на 200 км. над земята.Хай-тек брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ъхъ ... бюджетът ... ами чертежите на ракетата и картата за пътя до луната като са загубили , де ше ги търсат са .. ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Бюджетът на НАСА, последни 20г. бе доста орязан, напоследък започнаха да го вдигат, заради желанието на други държави да копаят ресурси на Луната. Според някои хелий3 е едва ли не бъдещето на енергетиката, на Земята той е доста рядък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още