IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е забогатял с над 21 млрд. долара от средата на март

Не може да ми пука по-малко, коментира по този повод ексцентричният милиардер

16:44 | 06.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Миналата сряда стана ясно, че Tesla вече е най-високо оценяваната автомобилна компания, изпреварвайки Toyota с нейната пазарна капитализация от над 208 млрд. долара. В четвъртък и петък книжата на производителя на електрически автомобили продължиха да поскъпват, завършвайки седмицата на цена от 1208,66 долара и пазарна капитализация от 224,05 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск, който притежава малко над 13% от акциите на компанията, е най-големият печеливш от този ръст. Неговото нетно състояние е нараснало с 5,2 млрд. долара за седмица, с което богатството му се изчислява на 46,3 млрд. долара към края на търговската сесия в четвъртък, изчислява сп. Forbes. 

Мъск не е продавал акции на Tesla от 2010 г.

„Не може да ми пука по-малко“, отговори в имейл до изданието Мъск по повод новонатрупаното си състояние. „Тези числа се увеличават и намаляват и това, което е от значение, е правенето на страхотни продукти, които хората обичат“, посочва още той.

Ексцентричният бизнесмен в момента е 16-и по богатство в САЩ, като се нарежда след индустриалеца Чарлс Кох и вдовицата на покойния му брат Дейвид – Джулия Кох. В глобалната класация Мъск отива на 22-ро място, изкачвайки се с девет позиции и с 21,7 млрд. от средата на март тази година, когато Forbes завърши своята класация със световните милиардери.

Предприемачът за първи път се присъединява към класацията на най-богатите американци през 2012 г., дебютирайки на 190-то място с 2,4 млрд. долара. 

Графика: Forbes

Ентусиазираните привърженици на милиардера продължават да тласкат цената на акциите на Tesla нагоре, въпреки че компанията изостава по мащаб от другите водещи автомобилопроизводители. Компанията е произвела 103 000 автомобила през първото тримесечие на 2020 г. – само 4% от превозните средства на Toyota за същия период.

Анализаторът на Morgan Stanley Адам Джоунс предупреди в края на юни, че Tesla не трябва да се оценява като другите технологични гиганти от типа на Apple и Google. По думите му трябва да се имат предвид наследствените различия в бизнес модела на производителя и неговия капацитет. Според Дан Айвис от Wedbush Securities обемът на доставките по време на пандемията от 90 000 бройки е впечатляващ и бичите настроения ще продължат.

През последните месеци, на фона на ръста в нетното си състояние и цената на акциите на Tesla, Мъск написа няколко туита, в които обяви, че ще разпродаде имуществото си. По-рано бе съобщено, че той е сключил сделка за жилището си в Bel Air за 62,9 млн. долара в средата на юни. Той продава и четири други имота в луксозния квартал в Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , Марс е за балъците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
закво му е кеш на марс!?"не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ако е тарикат момче, ще кешира и ще бяга на Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още