IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директивата за платежни услуги PSD2 - революция за финансовия сектор

Създава се конкуренция относно бързината на услугата, коментира Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг

16:59 | 06.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Директивата за платежни услуги 2" (PSD2) ще освободи сектора на финансови услуги, ще проправи път за участие на трети лица и ще революционизира финансовите отношения в страната ни, но само ако играчите на пазара намерят пряк, директен контакт с крайните клиенти. Те трябва да повярват в тази услуга - че тя ще им даде преимущества и леснота на плащанията, коментира Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Чрез Директивата за платежни услуги банките се задължават да предоставят на трети страни (предимно технологични играчи) достъп до сметките на своите клиенти. Това може да се случва само при съгласие на самите клиенти. Промяната дава възможност на финтех компаниите да извършват трансакции от клиентските сметки, както и да достъпват огромни информационни масиви.

"Етапът по въвеждане на директивата регулативно е приключил. Всички банки трябва да бъдат готови да предоставят услугата", посочи гостът.

Досков изтъкна, че предстои сериозен труд, за да се имплементира услугата на пазара.

По думите му тази услуга не създава реална конкуренция по отношение на това цената на крайното плащане да бъде намалена, но създава конкуренция относно бързината на услугата.

Цветомир Досков е убеден, че конкуренцията в сектора ще се усилва, а пазарът ще става вес по-динамичен.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още