IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел очаква по-слаб срив, но и по-бавно възстановяване на икономиката ни

ЕК предвижда свиване на българския БВП със 7,1% през тази година и растеж от 5,3% през следващата година

13:15 | 07.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Angelov Velko/Bloomberg News</p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Европейската комисия (ЕК) ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и доста по-слабо възстановяване през 2021 година, тъй като пандемията от коронавирус оказва силно влияние върху 27-те държави членки.

Базираната в Брюксел институция очаква икономиката на 27-членния регион да се свие с 8,3% през тази година, последвано от възстановяване от 5,8% през 2021 г. През май тази година Комисията прогнозира 7,4-процентов спад за общия БВП в региона и отскок от 6,1% през 2021г.

„Икономическото въздействие от блокадите е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме. Продължаваме да се движим в бурните води и се сблъскваме с много рискове, включително друга голяма вълна от инфекции “, каза в изявление във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината пандемията COVID-19 и мерките, необходими за нейното ограничаване от средата на март, са оказали неблагоприятно въздействие върху икономическата дейност, пише в доклада на Европейската комисия по отношение на България.

Годишният ръст на реалния БВП спадна от 3,4% през 2019 г. до 1,2% през първото тримесечие на 2020. Вътрешно търсене намаля на фона на по-ниското частно потребление и свиващите се инвестиции. Влошаването на бизнес настроенията и краткосрочните показатели, което започна през април, сочи за рязък спад в икономическа активност през второто тримесечие. От март 2020 г. значително влошена външна среда тежи върху износа на стоки, докато ограниченията за пътуване доведоха до рязък спад в търговията с услуги.

б б  Графика: ЕК

С облекчаването на мерките срещу вируса се очаква потреблението да се възстанови през втората половината от годината и да продължи да се разширява с умерен темп през 2021 г. Очаква се инвестициите да се върнат  към положителен тримесечен растеж през следващата година, главно защото несигурността остава висока. Като цяло се очаква реалният БВП да намалее със 7,1% през 2020 г. и да нарасне с 5,3% през 2021 г. За сравнение - преди два месеца се очакваше растеж  на БВП през 2021 г. от 6% при 7,2% спад за тази година.

Предвижда се инфлацията да се успокои около 1% през 2020 г. и 2021 г..

Световна банка очаква за България спад на БВП от 6,2 на сто за тази година и възстановяване с 4,3 на сто догодина. МВФ пък очаква по-слаб спад - с 4%, и силен ръст от 6% догодина. 

Прогнозите за другите държави членки

Прогнозите  в регионален план се влошиха през последните два месеца, независимо от стъпките, които повечето европейски страни предприеха, за да отворят отново своите икономики.

Комисията заяви във вторник, че се очаква икономическата активност да нарасне през втората половина на годината, въпреки че ще остане „непълна“ и „неравномерна“ на фона на мерките за социално дистанциране.

През последните дни се появиха и опасения относно регионалните огнища. Испанските власти отново наложиха ограничения в района на Галиция, а Португалия възобнови някои мерки в Лисабон.

Последните прогнози показват, че италианската икономика ще се свие най-много сред всички членки на ЕС или с 11,2% през тази година.

Страната започна да облекчава строгите си блокади през май, но очакванията са, че туризмът и другите услуги, свързани с потребителите, ще се нуждаят по-дълго време за възстановяване. Очаква се това да ограничи икономическото възстановяване до края на 2020 г. Въпреки това Комисията прогнозира ръст от 6,1% на италианския БВП през 2021 г.

Франция и Испания също се очаква да се изправят пред значителни икономически свивания през тази година. В момента Брюксел предвижда спад от 10,6% и 10,9%.

Международният валутен фонд заяви през юни, че икономиката на еврозоната ще се свие с повече от 10% през 2020 г., а по-специално тези на Франция, Италия и Испания могат да намалеят с около 12% през тази година, според МВФ.

Междувременно Германия една от малкото страни, за която перспективите се преразглеждат в посока нагоре. Според Комисията сега икономиката на страната ще се свия с 6,3% през 2020 г., вместо с 6,5%, както беше прогнозирано по-рано. Това се дължи на допълнителните стимулиращи мерки, обявени от германското правителство през юни.

„От пролетта германското правителство предприе допълнителни значителни мерки за стабилизиране на икономиката след избухването на пандемията. Първоначалният отговор през март включваше огромна подкрепа за ликвидността на компаниите под формата на публични гаранции за заеми, отлагане на данъци, безвъзмездни средства за малкия бизнес и разширен и опростен достъп до схеми за работа в краткосрочен план ... На всичкото отгоре в началото на юни правителството обяви пакет от фискални стимули от около 130 милиарда евро “, заявиха от Комисията във вторник.

Фондът за възстановяване

За да стимулира икономическото възстановяване, ЕС работи върху безпрецедентен план за фискални стимули. Въпреки това, различията в мненията между 27-те държавни глави означават, че все още трябва да се намери компромис. Представители на държавите от ЕС ще се съберат в Брюксел през следващата седмица, за да обсъдят предложения фонд за икономическо спасяване от 750 милиарда евро.

„Реакцията на политиката в цяла Европа спомогна за намаляване на удара върху нашите граждани, но все пак се забелязва увеличаване на различията, неравенството и несигурността. Ето защо е толкова важно да се постигне бързо споразумение относно плана за възстановяване, предложен от Комисията, за да се внесе както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент ", каза Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Очаквано държавите в които туризма е над 10% от БВП ще изпитат най-големи трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още