IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската икономика може да се възстанови до предпандемични нива през 2021 г.

Икономически възход, край на рецесията и ръст на БВП от около 5% през третото тримесечие прогнозира председателят на държавния Фонд за развитие Павел Борис

17:42 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Agata Grzybowska/Bloomberg</p>

Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg

Полша може да се върне към нивата на икономическата активност преди коронавируса през първото или второто тримесечие на 2021 г., заяви във вторник председателят на държавния Фонд за развитие Павел Борис, като добави, че икономиката може да нарасне с 5% през третото спрямо второто тримесечие на тази година.

Най-голямата икономика в източния регион на Европейския съюз беше силно засегната от пандемията, като финансовото министерство очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с около 4% през 2020 г., но икономистите смятат, че тя ще постигне бързо възстановяване в сравнение с много други, информира Ройтерс.

"Рецесията завърши през второто тримесечие ... Очакваме икономически възход, край на рецесията и ръст на БВП от около 5% през третото тримесечие", каза Павел Борис на конференция.

Той посочи още, че ще са необходими поне три до четири тримесечия, за да се върнете полската икономика към нивата на икономическа си активност преди кризата, като това е възможно през първото или второто тримесечие на 2021 г.

Борис допълни, че Фондът за развитие, който инвестира в полски бизнес, изчислява, че спадът в броя на заетите лица през последните три месеца е между около 150 000 и 180 000.

В доклад, публикуван във вторник от фонда и Полския икономически институт, се казва, че броят на компаниите, които планират да поддържат персонала си на сегашните му нива, е нараснал от 62% в началото на април до 79% в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още