IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп изкара САЩ от СЗО

Американският президент е изпратил официално известие до Конгреса

23:16 | 07.07.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка:&nbsp;Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп изпрати официално известие до Конгреса на САЩ за оттеглянето на страната от Световната здравна организация (СЗО), съобщава The Wall Street Journal.

"Това няма да защити живота на американците и техните интереси - ще остави Америка болна и сама", написа сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес в Twitter, определяйки действията на Тръмп като "хаотични и непоследователни". 

В края на май Доналд Тръмп заяви, че страната му ще "прекрати" отношенията си със СЗО, както и финансирането на организацията, с оглед на предполагаем "пълен контрол" на международната здравна агенция от Китай.

"СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи", изтъкна тогава американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи "тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве", подчерта Тръмп.

САЩ спряха финансирането на СЗО през април, след като Тръмп заяви, че агенцията е допуснала грешки, които са „довели до толкова много смърт“ по време на пандемията на Covid-19.

СЗО помоли други страни да запълнят финансовата дупка, която остави оттеглянето на американските средства, за да може да помогне с отговора на случващото се с коронавируса.

Действията на Тръмп спрямо СЗО през последните месеци предизвикаха разпалени критики от глобалните лидери. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е подходящият момент за спиране на финансирането, докато светът се бори с пандемия.

Германският министър на външните работи Хайко Маас написа в Twitter, че „обвиненията не помагат. Вирусът не познава граници“, както и че СЗО вече страда от финансови затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 5
melon
преди 3 години
Правилна постъпка. Това СЗО е организация - смукач, която прокарва неясни интереси. Абе много ясни де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Не съм му фен, но такива организации като СЗО и ООН имат доста спорни функции. И докато 2-рите поне на места се появяват в опит да свършат нещо, първите не е ясно каква им е целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още