IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не може да очакваме да се случи обичайното на Wall Street

Сега, когато инерцията се завърна, историята предполага, че ръстовете са тук, за да останат

08:45 | 08.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нищо не е било нормално на Wall Street от дълго време. Така че очакванията „да се случи обичайното” са особено трудни, пише Bloomberg в свой анализ.

И все пак именно това продължават да правят стратези и анализатори, докато пандемията и нейният икономически натиск се развиват. Те се обръщат към единствения си наръчник - миналото. Това е техника, която показа колко всъщност е стара през март, когато най-бързият спад в историята се превърна в най-бързия 50-дневен ръст на пазарите от девет десетилетия - рали, което тези с влечение към историята определиха като обречено.

Сега, когато инерцията се завърна, историята предполага, че ръстовете са тук, за да останат.

Възстановяването сега наподобява ранните етапи на бичите пазари в историята. Високите периоди на нестабилност отстъпват за сметка на големи ралита. Най-добрите тримесечия на пазара от 1950 г. насам винаги са били последвани от още едно добро. Всички тези модели са използвани от инвеститорите, за да оправдаят ръста на борсата с 42% от 23 март насам.

Разбира се, те биха могли да се окажат истина, но споменът за март все още е толкова свеж, че доза скептицизъм не е излишна.

„Безсмислено е да се опитваме да предскажем бъдещето на капиталовия пазар, използвайки миналото“, смята Крис Гафни от TIAA Bank. „Повечето от тези минали рецесии бяха причинени от фискални или парични проблеми, а не от вирусни, не от глобална пандемия“, отбелязва той.

Това е същността на проблема с използването на миналото като пример. Никога досега болест не е принуждавала глобалната икономика да спре, а никой не знае дали по-нататъшно разпространение на Covid-19 няма да попречи на възстановяването отново. Когато обаче цари несигурност и данните са оскъдни, трейдърите се придържат към единствените опорни точки, които имат.

Кийт Лернър, главен пазарен стратег на SunTrust Private Wealth Management анализира случилото се след най-добрите 10 тримесечия за последните 70 години, като установява, че S&P 500 се повишава и през следващите три месеца всеки път, средно с по 8%. В девет от десет случая индексът е по-висок и година по-късно. Експертът признава, че това е една гледна точка към данните, но все пак е полезна за изграждането на поглед върху пазарите.

Изследване от Leuthold Group LLC сравнява ръстовете в цените на акциите в САЩ след мартенските дъна с предишните бичи пазари в ранен етап - включително тези през 1982, 1987, 2003 и 2009 г. - и открива прилики, които предполагат именно „значително“ повишение.

Анализът, които разглеждаше спада от март, сравнявайки го с този от финансовата криза през 2008 г., и предполагаше, че предстоят по-нататъшни загуби, сега изглежда погрешен. Юсуф Абаси, стратег в StoneX, отбелязва, че инвеститорите се справят с промени бързо и често, което означава, че данните могат лесно да станат безполезни.

„Това не е нормалната ситуация”, посочва Абаси. “Играем в условията на изкривена, луда среда, където никой не знае дали нещата няма да се променят коренно”, коментира той.

Продължението на материала може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още