IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и Google влязоха в няколкогодишно стратегическо партньорство

Германската банка се надява да генерира печалба от над един милиард евро в рамките на следващите 10 години

09:56 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Най-голямата частна германска банка Deutsche Bank влиза в стратегическо партньорство с американския технологичен концерн Google за обновяване на своите IT системи в облакa и за съвместно проектиране на „технологични“ финансови продукти, съобщи финансовата институция.

Deutsche Bank и Google са поописали писмо за намерение, което би довело до многогодишен договор. Германската банка се надява да генерира печалба от над един милиард евро в рамките на следващите 10 години благодарение на партньорството, пише Handelsblatt, позовавайки се на вътрешен източник, пожелал анонимност.

С Google Cloud частните и крайните клиенти следва да получават нови, дигитални продукти и услуги, които трябва да улеснят и подобрят диалога с банката. Тук роля се очаква да играе и изкуственият интелект и оценката на големи количества данни.

От февруари банката е поканила редица технологични партньори за започване на евентуално сътрудничество. Със своите облачни приложения Google трябва да помогне и за решаването на общите IT проблеми, с които банката се занимава от години. 

Deutsche Bank се мъчи от години да модернизира разрушената си IT архитектура, която в миналото многократно предизвикваше негодуванието сред клиентите. Както пише Handelsblatt, бившият директор на Deutsche Bank Джон Краян определи системите като „отвратителни“. Бившият ръководител на информационните технологии Ким Хамъндс дори нарече Deutsche Bank „най-дисфункционалната компания“, за която някога е работила.

Най-големият проблем с технологиите на Deutsche Bank все още са многото различни системи. През 2012 г. най-голямата публична банка в Германия възложи на SAP да хармонизира платформите. Основният проект, известен като Magelan, обаче се провали.

Бившият член на борда на SAP Бернд Лойкерт трябваше да отстрани недостатъците в IT системите. Той се присъедини към Deutsche Bank през септември 2019 г. и оттогава е главен технологичен директор и е член на Борда на директорите от началото на годината. Лойкерт разбира като своя основна задача опростяването на информационните технологии на Deutsche Bank и вкарването на приложенията в облака. Това трябва да стане много по-бързо чрез партньорството с Google. По този начин Deutsche Bank ще има "директен достъп до водещи технологии в областта на управлението на данни, изкуствения интелект и машинното обучение", казва Deutsche Bank. Всички клиенти биха се възползвали от това.

„Партньорството с Google Cloud ще даде допълнителен тласък на стратегическата ни трансформация“, пояснява Кристиан Зевинг, изпълнителен директор на Deutsche Bank. И Лойкерт също изглежда удовлетворен от споразумението. Той потвърждава: „Това сътрудничество с Google Cloud е важна стъпка в нашата технологична стратегия. Ще промени начина, по който преосмисляме и предоставяме услугите си на клиентите". За целта обаче Deutsche Bank ще трябва да задели много капитал, макар че засега не  предоставя никаква конкретна информация за сумата.

Преговорите с Google са продължили пет месеца,според Deutsche Bank. Google обаче очевидно не беше единственият възможен партньор. Както съобщи информационната агенция Ройтерс, преговори са се водили и с Amazon и Microsoft.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още