IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Болсонаро заразата с Covid-19 е битка и срещу унижението

Става въпрос за оцеляване: физическо, но също така и политическо

11:06 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Joedson Alves&nbsp; </em></p>

Снимка: EPA/Joedson Alves 

Дори в деня, в който Жаир Болсонаро трябваше да предаде на народа си унизителната новина, десният популистки президент на Бразилия омаловажи опасността. „В сравнение с вчера се справям оптимално", каза Болсонаро във вторник в съвместно интервю за телевизионните канали CNN Brasil, Record и TV Brasil.

При това се случват и причудливи сцени - нито репортерите, нито президентът спазват дистанция. Никой от журналистите няма удължител за микрофон, който би направил възможно интервю от разстояние. И в крайна сметка Болсонаро дори направи няколко крачки назад, свали маската и обяви: „Вижте ме в лицето, добре съм“.

Фактът, че се е заразил, показва само, че и той е като всички останали, каза Болсонаро. В същото време правителството направи официално изявление: здравето на президента е добро. Той е направил теста след появата на симптоми - като лека температура и кашлица, обясни Болсонаро. Най-важното послание от Бразилия, което лагерът на Болсонаро искаше да разпространи този ден, беше: Болсонаро може да продължи да управлява, всичко върви по старому, няма нищо лошо.

Който мисли, че Болсонаро ще промени себе си или своята политика след заразата му с Covid-19, която беше обявена във вторник, се лъже горчиво. Веднага след като новината бе разпространена, 65-годишният се хвърли в следващата битка с конвенционалната медицина, вирусология и наука.

Той щял да се лекува с хидроксихлорохин. Антималарийното лекарство, чиито клинични изпитвания за лечение на коронавируса са спрени заради опасенията за безопасността и което Болсонаро и неговият голям модел за подражание Доналд Тръмп в Съединените щати считат за решение на борбата срещу коронавируса. Фактът, че той вече се чувствал по-добре спрямо предния ден доказвал, че лекарството действа, каза Болсонаро.

Ако това не са просто празни приказки, става дума за опасно ходене по опънато въже - Болсонаро има здравословни проблеми, след като бе нападнат с нож по време на предизборната кампания през 2018 година от психически нестабилен човек с контакти в левия лагер. И още - той има опасно предшестващо състояние: инфекция на белите дробове след операция.

Болсонаро очевидно иска да докаже, че пътят му е правилният. Без значение какво може да му струва. Това се случва от самото начало на пандемията, която той първоначално нарече „грипче“, но която сега бушува из цялата страна и вече костваше живота на над 65 000 души. Над 1,6 милиона души се считат за заразени в родината му. Немалко експерти смятат, че истинският брой на заразените е много по-висок, защото се тестват по-малко хора.

Въпреки това Болсонаро се противопостави на задължителното носене на маска, поиска бизнес животът да бъде възобновен предсрочно с оглед на икономическите щети и по този начин се противопостави на много губернатори и кметове. Освен това Болсонаро продължаваше да се смесва с хората, причинявайки големи тълпи.

Именно затова сега заразата е и малко унижение за президента и неговия лагер. Дори за неговите фанатични привърженици става все по-трудно да защитават противоречивата политика по отношение на коронавируса на президента, ако съветът му не изглежда да е от полза дори за самия него.

Затова и Болсонаро очевидно разчита на хидроксихлорохина. Ако се излекува след няколко дни или седмици, с гордост ще се позове на ефекта на предписаното от него лекарство. Ако тази стратегия се обърка, животът на президента е поставен на риск. Винаги при условие, че публикуваните диагнози и резултати от тестове, както и лечебните терапии са верни, а не са измислица.

 При пациента Болсонаро отдавна не става дума само за здравето на един по-възрастен мъж. Става въпрос за това коя интерпретация на пандемията ще се наложи в бразилското общество. И става въпрос за оцеляване: физическо и политическо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още