IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО

Това обаче не зависи от мен, а от изпълнителната власт, твърди президентът

17:18 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният глава Румен Радев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Държавният глава Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк „Росенец“ с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа. Това потвърди днес президентът Румен Радев.

Той съобщи, че днес е имал разговор с ръководителя на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

Президентът направи изявление по темата, след като във вторник бившият правосъден министър Иванов, заедно с Ивайло Мирчев от „Да, България“ и Димитър Найденов – общински съветник в Бургас от „Демократична България“ дебаркираха с лодка на брега на парк „Росенец“ и във видео на живо в социалните мрежи показаха документи, които удостоверяват, че земите и акваторията около т. нар. летни сараи на Ахмед Доган е държавна и че всеки гражданин би трябвало да има достъп до нея.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава когато се преборим с беззаконието, укрепим  върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват", каза още Радев.

„Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт, под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната“, посочи държавният глава.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

„Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново“, почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

„Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента“, мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още