IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са причините за успеха на ESG инвестирането?

Има доказателства, че компаниите с дългосрочни стратегии, насочени към устойчивост, се справят с последиците от коронавирусните смущения по-добре от другите

13:32 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последните години някои инвеститори се почувстваха толкова раздразнени от поучителния тон на екологичното, социалното и управленското (ESG) направление в инвестирането, че се шегуват, че съкращението трябва да означава „досада, насмешка и стенание“, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Такъв смях сега звучи кухо. Сред многото дълготрайни възгледи, обърнати наопаки от Covid-19, е схващането на много инвеститори, че ESG инвестирането предполага по-ниска възвръщаемост. Вместо това 2020 г. сочи, че то ще се отплати. 

Вземете първите четири месеца на тази година, когато Covid-19 срина световните пазари. През този период индексът S&P 500 ESG, който включва големи американски компании с високи ESG рейтинги, победи класическия S&P индекс с 0,6%.

По подобен начин извън САЩ ESG индексът на MSCI за развиващите се пазари и азиатският му подиндекс „се представиха по-добре от своите бенчмаркове съответно с 0,5% и 3,83%", отбелязва Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка в Пекин.

Още по-впечатляващо е, че BlackRock изчислява, че 88% от глобално представителна извадка от индекси на устойчивостта е победила стандартните показатели за същия период.

Всъщност моделът е толкова поразителен, че Ал Гор, бившият вицепрезидент на САЩ, заяви пред FT, че „инвеститори, които не признават тази нова реалност, се излагат на сериозна опасност да нарушат доверителната отговорност към клиентите си, като не вземат предвид фактори, които реално могат да подобрят представянето на компаниите“.

Това е окуражително за проповедниците на ESG, особено след като анализът на BlackRock сочи подобно превъзходство по време на пазарните спадове през 2015-16 и 2018 г. Но инвеститорите трябва да размишляват защо това се е случило.

Един изкушаващо лесен отговор е петролът. ESG портфейлите обикновено имат ниска експозиция към изкопаеми горива поради очевидни екологични причини. Това ги защити, когато цените на петрола се сринаха тази година и енергийните акции поевтиняха. Експертите на BlackRock обаче казват, че според изчисленията такива фактори обясняват само „частица“ от превъзходството на фондовете за устойчивост.

Те отдават по-доброто представяне на две други причини. Първата е инерцията. Тъй като повече инвеститори купуват ESG активи, това подкрепя цените. През първото тримесечие на 2020 г. потоците към отворените глобални фондове за устойчивост са били с 41% по-високи на годишна база, отчита BlackRock.

Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още