IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Условията на ликвидността остават пазарите уязвими

Въпреки известното възстановяване стратезите очакват нови скокове на волатилността

20:10 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Пазарите все още се затрудняват да възстановят ликвидността си след срива от COVID-19 и това може да ги остави изложени на нови рискове, според JPMorgan Chase & Co.

„Условията за ликвидност са се подобрили значително, макар и не напълно, и цялостното им функциониране е предимно възстановено, но пазарите остават в нестабилно равновесие и са уязвими на шокове“, пише е доклад на стратези Джойс Чанг, Николаос Панигирцоглу и Марко Коланович, предава Bloomberg.

Стратезите предупреждават за ограничена ликвидност и нестабилност за известно време, позовавайки се на всичко - от нарастването на пасивните инвестиции до високочестотната търговия като фактори, които биха могли да засилят пазарния стрес, особено при скокове на волатилността.

Кредитните пазари отбелязаха подобрение в показателите за ликвидност както за паричните средства, така и за деривативните продукти, а програмите на Федералния резерв „съществено“ подкрепиха висококачественото възстановяване на пазара на облигации, се казва в доклада.

На пазарите на акции намесата на централната банка сряза отрицателната връзка между волатилността и принудителната продажба от някои инвеститори, така че нещата са по-спокойни, отколкото бяха преди, заявиха стратезите.

Според доклада ликвидността на валутните пазари „върви по тънък лед“. Стратезите смятат, че пазарът остава крехък, със слаба дълбочина и разтягане на спредовете. с с

Рекордните покупки на активи на Фед са възстановили "известно ниво на нормалност" във функционирането на пазарите на държавни облигации, заявиха от JPMorgan.

„Въпреки че ликвидността се подобри значително, през втората половина на годината се смята, че срокът за получаване на очакваната възвращаемост от облигациите ще нарасне с 40%, а регулаторните облекчения са временни, оставяйки пазара на държавни ценни книжа подложен на още един пристъп на намалена ликвидност“, предупреждава докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още