IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата окончателно влиза на пазара на горива

До три месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър ще трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад

14:42 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Miguel GutiГ&copy;rrez</em></p>

Снимка: EPA/Miguel GutiГ©rrez

Окончателно държавата влиза на пазара на горива, след като Народното събрание одобри създаването на Държавна петролна компания, предаде БНР.

Държавното предприятие ще изгражда верига бензиностанции, ще поддържа горива в резерв и ще оперира с данъчни складове.

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще е принципал на бъдещото държавно предприятие. То ще може да създаде търговско дружество за осъществяване на търговска дейност, свързана с управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази) и бензиностанции, както и търговска дейност с алтернативни горива.

Данъчните складове ще бъдат регистрирани като всеки един друг частен обект по Закона за горивата.

Окончателните промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесени от правителството, предвиждат Компанията да не може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

До три месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър ще трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

Още с обявяване на законодателната инициатива правителството заяви, че планира изграждане на минимум 100 бензиностанции, разположени по магистралите в страната, както и в населени места, където няма обекти на големите вериги бензиностанции.

Идеята е чрез собствена петролна компания държавата да гарантира конкуренцията на пазара. Очаква се това да доведе до по-ниски цени за потребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още