IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леят монети с образите на Орфей, Хан Омуртаг, Гоце Делчев и Стоянка Мутафова

Монетната програма на БНБ през следващите три години предвижда емитирането на 12 монети, посветени на исторически личности и значими събития

09:48 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Монетната програма на Българската народна банка през следващите три години предвижда емитирането на 12 монети, посветени на исторически личности, допринесли за развитието на България през вековете и значими събития, свързани с културно-историческото наследство.

Три сребърни десетолевки и една с частично позлатяване ще емитира централната банка догодина.

През март от серията Българско Възраждане ще излезе сребърна пара, посветена на 200 години от рождението на Г. С. Раковски.

През май в Монетния двор ще отлеят монета на тема „Нестинарство“ от серията Български традиции и обичаи. 

През юни ще бъде отсечена монета, посветена на 100 години Национална музикална академия.

През ноември ще излезе сребърна монета с частично позлатяване с образа на Хан Омуртаг, която е от серията Средновековни български владетели. 

През 2022 година ще бъде емитирана златната монета „Два златни български лева“.

На историческа тематика ще е сребърната пара, посветена на 150 години от рождението на Гоце Делчев.

По случай 100 години от рождението на голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще бъде издадена медна монета от серията Именити български творци.

Природното многообразие на България от серията Екология ще бъде пресъздадено в сребърна монета с изображението на птицата Голям гмурец.

Със сребърна монета с частично позлатяване с образа на Цар Михаил III Шишман от серията Средновековни български владетели ще започне емитирането на метални пари през 2023 година.

От серията Българско Възраждане в Монетния двор на БНБ ще бъде излята сребърна монета по случай 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград.

Медна монета от серията Именити български творци ще е посветена на 200 години от рождението на художника Станислав Доспевски.

Легендата за митичния Орфей ще бъде пресъздадена върху сребърна пара от историческата серия на монетната програма на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още