IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия надви Испания в надпреварата за лидер на Еврогрупата*

Паскал Донахю трябва официално да замени на поста Марио Сентено на 13 юли

21:36 | 09.07.20 г.
<p>
	Новият председател на Еврогрупата Патрик Донахю.&nbsp;<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Новият председател на Еврогрупата Патрик Донахю. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ирландецът Паскал Донахю спечели надпреварата за председател на неформалната, но влиятелна група на финансовите министри на страните членки на еврозоната, която ще помага за икономическото възстановяване на региона, предава Bloomberg.

45-годишният Донахю изненадващо надделя над фаворитката от Испания Надя Калвиньо и представителя на Люксембург Пиер Граменя. Той официално ще замени настоящия лидер на Еврогрупата Марио Сентено на 13 юли.

Ирландският финансов министър се позиционира като центристки кандидат, който може да ограничи разделението между по-консервативните във фискално отношение страни от Северна Европа и южните правителства, настояващи за по-разхлабени правила за борба с икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Донахю ще трябва да управлява преговори с висок залог с останалите 18 финансови министри на страните от валутния съюз, които опитват да се договорят за най-добрите политики за постигане на възможно най-бързо възстановяване на икономиката на еврозоната.

В родината си ирландецът си създаде репутация на консенсусен човек, който е харесван и уважаван от всички страни. Избирателният му район на брега на река Лифи, в северната част на Дъблин, покрива някои от най-бедните райони на страната, както и бляскавия финансов център на града, където се намират компании като Citibank.

Бившият министър по европейските въпроси и транспорта беше назначен за финансов министър през 2017 г. и запази поста си, след като първата в историята на страната голяма коалиция дойде на власт миналия месец.

В реч от 2018 г., в която очерта политическата си визия, Донахю заяви: „В основата си центризмът е политическа философия, която внедрява идеи както от левия, така и от десния политически спектър“.

„Никога не е било по-важно от сега да укрепим мултилатерализма на фона на раздробения либерален порядък и засилването на национализма“, изтъкна той.

Макар че председателят на Еврогрупата няма правомощия да взема решения, постът изисква умел посредник, който може да постигне споразумения, когато блокът е изправен пред големи предизвикателства.

Макар че сега не е толкова видима, колкото по време на дълговата криза в еврозоната, позицията е желана, тъй като дава на титуляра й място на масата на важни международни срещи. Първоначално замислена като неформална среща на финансовите министри за обмяна на мнения, групата се превърна в един от най-внимателно следените органи за вземане на решения в Европа.

Два от приоритетите й ще бъдат осигуряването на средства, за да могат европейските компании да наваксат изоставането си от тези в САЩ и някои части на Азия в областта на дигитализацията, и превръщането на Европа в лидер в справянето с климатичните промени.

"Като председател ще се стремя да градя мостове сред всички страни членки на еврозоната и да взаимодействам активно с всички страни, за да гарантираме, че имаме базиран на консенсуса подход към възстановяването на икономиките и обществата ни", заяви Донъхю в комюнике след избирането си, цитиран от Ройтерс. 

Той допълни, че фискалната политика в еврозоната трябва да се върне към нормалното, едва след като възстановяването започне с пълна сила. 

Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони изрази увереност, че Донъхю ще играе важна рола "в момент на безпрецедентни предизвикателства" за еврозоната. 

В същото време португалецът Марио Сентено заяви в посланието си за довиждане, че "във времена на криза подходящата фискална позиция е тази, която подкрепя икономическата активност". "Не трябва да бързаме с оттеглянето на стимулите ни за икономиката, тъй като това може да навреди на нашата икономика", допълни той. 

Придържайки се към обичайния си балансиран подход обаче, Сентено изтъкна: "Временните мерки трябва да бъдат третирани като временни". 

Сентено гледаше на позицията си като на посредник по подобие на Жан-Клод Юнкер, който заемаше поста от създаването му през 1998 г. до смяната му през януари 2013 г. от бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум. 

*Информацията е допълнена в 22,51 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още