IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Репо операциите на Фед удариха нулево дъно за пръв път от септември

Така балансът на централната банка на САЩ отчете най-резкия си спад за последните 11 месеца до 6,97 трилиона долара

12:10 | 10.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Сумата на държаните от Федералния резерв на САЩ облигации и други активи се сви за четвърта поредна седмица, като се понижи под 7 трилиона долара, а използването на една от ключовите мерки за ликвидност спадна до нулата. Това е поредният знак, че финансовите рискове от пандемията от коронавирус намаляват.

Общият размер на баланса на Фед е намалял с около 88 млрд. долара до 6,97 трлн. долара към 8 юли в сравнение с 7,06 трлн. долара седмица по-рано, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от централната банка, публикувани в четвъртък.

Това e най-големият седмичен спад от повече от 11 години, а основният двигател е балансът на неизпълнените споразумения за обратно изкупуване - или т.нар. репо сделки, който спадна до нула от 61,2 милиарда долара седмица по-рано. За първи път от 10 месеца банките не са прибягвали до Фед за този ключов източник на краткосрочно финансиране.

„В известен смисъл това е краят на една ера“, пишат икономистите Джефрис Томас Симонс и Анета Марковска в изследователска бележка, изпратена в четвъртък следобед.

Фед започна да се намесва на репо пазара в средата на септември, след като недостигът на банкови резерви доведе до рекорден скок на разходите по краткосрочните заеми. През март централната банка засили подкрепата си до безпрецедентни нива, след като опасенията за бързо разпространяващия се коронавируса разклатиха финансовите пазари.

Поемането на репо операциите на Фед намаля през последните няколко месеца, когато пазарите се стабилизираха и централните банкери осигуриха по-голяма ликвидност чрез масивни покупки на ценни книжа и ипотечни ценни книжа.

Централната банка също промени  репо операциите си през юни, за да ги направи малко по-скъпи, позиционирайки ги като повече от резервен ход. Това изглежда подтиква банките да намерят частни контрагенти за нуждите от репо.

Централните банкери обещаха да продължат да наблюдават финансовите условия и да предлагат повече подкрепа, ако е необходимо.

„Те искат да бъдат визирани като доставящи повече от достатъчно за системата и ще сгрешат с това“, казва Кати Бостянчич, главен икономист от Oxford Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Имаш право, но икономикана изобщо не е замряла. Вчера говорих с двама приятели единият се занимава с имоти, а другия с продажба на електроника. Доста добре се движат сделките според тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Това е нещо ново, че икономиката няма нужда от повече пари. Но свободни пари все пак има, тъй че според теб къде ще се налеят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Това може да означава и, че икономиката е толква замряла и просто няма движение и съответно нужда от пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още