IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Присъединяването към ЕRМ II е надпартийна цел

Днешният ден е фундаментален от гледна точка на нашия път към завършването на процеса по европейската ни интеграция, смятат от синдиката

12:41 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</p>

Президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

За пореден път един от големите синдикати в България - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), подкрепи усилията на страната ни за влизане в т. нар. „чакалня“ за еврозоната.

„През последните десет години КНСБ води последователна политика в посока присъединяване на страната ни към механизма за обменните курсове (ЕRМ II). С оглед на заявената готовност от страна на европейските институции това да се случи в края на днешния ден, призоваваме българското общество и политическите партии да фокусират своето внимание върху тази цел, тъй като не сме били никога по-близо до нейното постигане. Това е надпартийна цел, която не трябва да разделя обществото, а напротив, да го обединява в интерес на бъдещото развитие на България“, се казва в изявление на синдиката.

Според КНСБ днешният ден е фундаментален от гледна точка на нашия път към завършването на процеса по европейската ни интеграция.

„Влизането в ЕРМ II е началото на дълъг процес, който изисква България да има не само стабилни публични финанси, но и частни такива. Всичко останало е предмет на друг разговор и той не трябва да се смесва с необходимостта страната ни да не пропусне и този път тази възможност“, се казва в декларация на организацията.

През миналата година от КНСБ на няколко пъти публично изказа подкрепа за усилията на правителството в посока ERM II и еврозоната, а преди няколко седмици дори осъществи среща с премиера.

Припомняме, че след като през февруари премиерът Бойко Борисов изненадващо даден заден ход по темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната, в средата на април промени позицията си и обяви "наваксване". Към края на април премиерът обяви, че "за една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и се надяваме през юли да влезем в чакалнята на еврозоната".

В четвъртък се появиха информации, че страната ни, заедно с Хърватия, си е осигурила подкрепата за влизане в механизма. Официална информация се очаква до дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още