IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК спря строителството на небостъргача I Tower

По-рано днес главният прокурор обяви, че ВАП ще проверява Боил Банов заради разрешително за строеж в близост до паметник на културата

14:11 | 10.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) спря строителството на небостъргача I Tower в центъра на София. Действията на строителния надзор са след публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, пише на сайта на строителния надзор.

След приключване на инспекцията в прокуратурата е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата ще проверява министъра на културата Боил Банов във връзка с извършени нарушения за тази сграда, тъй като тя се строи близо до паметник на културата.

Investor.bg припомня, че още през май Върховна административна прокуратура сезира началника на ДНСК да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на София. Преписката е образувана въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

От прокуратурата тогава посочиха, че проверката е от компетентността на ДНСК, като в нейните правомощия е да установи дали строителството се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

Върховната административна прокуратура е изискала и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Строителството на 113-метровата сграда между площад „Македония“ и бул. „Христо Ботев“ срещу Министерството на земеделието започна през септември 2017 г. и в нея трябва да се помещава първият хотел на американската верига Marriott в нашата страна. Проектът, в който са инвестирани 90 млн. евро, е на компанията I Tower Development, изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis. След завършването си I Tower трябва да се превърне в третата по височина сграда в София след Capital Fort и Sky Fort.

Небостъргачът I Tower е проект на италианската компания Proger. Той се състои от две сгради, като по-високата се предвижда да достигне височина от 113 метра, а по-ниската ще е шестетажна. Ниската част е планирана за офиси, два ресторанта и спа, докато високата ще бъде хотел, за който има сключен договор с бранда Marriott, с 260 стаи, 60 апартамента и ресторант. Трите подземни нива ще са паркинги и технически помещения

I Tower е поредната висока сграда, около която възникват проблеми с разрешението за строеж. Миналата година покрай „Апартаментгейт“ избухна скандал и около строителното разрешително на небостъргача „Златен век“ на компанията Артекс в столичния квартал „Лозенец“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
пасъм
преди 3 години
Или собственикът на Хаят нещо се притеснява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mvr0306
преди 3 години
Инвестиция за 90 млн евро и ще строят с изтекло разрешение за строеж? Малко странно ми се струва? Вероятно не са се отчели където и колкото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още