IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на НСО подаде оставка

Публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата е сваляне на доверието от мен, казва ген. Красимир Станчев

16:51 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Красимир Станчев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Красимир Станчев. Снимка: БГНЕС

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев подаде оставка, съобщиха от службата чрез прессъобщение. Оставката е факт часове след като тя му беше поискана от президента Румен Радев след поредицата скандали, в които службата беше замесена покрай охраната, която извършва на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. По-рано за оставката му настояха и от ГЕРБ.

„След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативния отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана“, пише в изявлението на Станчев.

Той отбелязва, че по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. „НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде“, казва генералът.

По-рано днес президентът откри предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Също днес на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов разкри за писмата и каза, че НСО е поискала с тези официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец" в местността Отманли и да се ограничи достъпът по нея по суша за периода 10 юли - 15 септември.

Също по-рано днес и парламентарната група на ГЕРБ иска незабавната оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган, незабавно да бъдат уволнени. Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в парламента днес. Според него няма необходимост от проверка на служителите, тъй като всичко е заснето.

Заявката се случва ден, след като управляващите анонсираха законови промени, с които да оставят решението кого да охранява НСО в ръцете на нейния началник, а не в ръцете на тричленна комисия, в която влизат и директорът на ДАНС, и главният секретар на МВР.

Днес премиерът Бойко Борисов коментира, че ако зависи от него, службата трябва да пази само първите трима в държавата - председателя на парламента, президента и премиера.

Преди два дни служители от службата не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа в база "Росенец", където е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В сряда президентът Румен Радев поиска НСО да свали охраната от Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски и поясни, че благодарение на хората на изпълнителната власт в лицето на Борисов в комисията, която взема решенията, двамата продължават да имат охрана от службата.

Припомняме, че ген. Красимир Станчев пое позицията в края на септември миналата година. През последните дни обаче службата бе намесена в редица скандали, които ескалираха през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още