IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призова за общи минимални стандарти за качествено здравеопазване

Това трябва да стане чрез създаването на Европейски здравен съюз, се казва в резолюция на Европарламента

14:19 | 11.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Необходимо е институциите и държавите членки да извлекат правилните поуки от кризата, предизвикана от COVID-19, като трябва да има и много по-тясно сътрудничество в областта на здравеопазването, за да бъде създаден Европейски здравен съюз. За това призовават европейските депутати, които в петък приеха с 526 гласа „за“, 105 гласа „против“ и 50 „въздържал се“ резолюция за бъдещата стратегия на Европейския съюз за общественото здраве, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Според ЕП Здравният съюз трябва да включва общи минимални стандарти за качествено здравеопазване, основаващо се на спешно необходими стрес тестове на системите за здравеопазване на държавите членки, за да се идентифицират слабостите и да се провери дали те са подготвени за възможно възобновяване на COVID-19.

Пандемията от COVID-19 подчерта необходимостта да се даде на ЕС много по-голяма роля в областта на здравеопазването, посочват още евродепутатите.

Резолюцията призовава за бързото създаване на европейски механизъм за реагиране във връзка със здравето, който да отговаря за всички видове здравни кризи чрез задълбочена координация и управление на стратегическия резерв от лекарства и медицинско оборудване. Предстоящата фармацевтична стратегия на ЕС трябва да съдържа мерки за по-бърз достъп до основните лекарства в Европа. Необходимо е да се създаде диверсифициране на веригата за доставки, които да гарантират наличието им на достъпни цени по всяко време.

Членовете  на ЕП искат и създаването на специален фонд на ЕС за подобряване на болничната инфраструктура и здравните услуги. Освен това трябва да се засилят европейските здравни агенции за профилактика и контрол на заболяванията ECDC и Европейската агенция по лекарствата EMA, както и съвместните клинични изследвания.

С продължаващата криза от COVID-19, членовете на ЕП отново отправят призива си за финансово приемлив достъп за всички хора по света до бъдещи ваксини и лечения на COVID-19 веднага щом те бъдат налични. Съвместните обществени поръчки на ЕС трябва да се използват по-систематично, за да се избегне съперничеството между държавите членки, когато общественото здравеопазване е застрашено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Отлично, няма по-хубаво от това, което е замислено, на европейско ниво. Никой в България не посмя да напави, каквото и да е за подобряване на нещата. Лекарите си намериха начините, но хората не могат. Пак от вън, ще ни оправят. Щем или не щем, пак, ще ни се наложи да ревем или да започнем да мислим, че има необходимост от тотална промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още