IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепремиерът Дончев: Не обмисляме оставка на кабинета

В дневния ред на правителството са епидемията, икономиката и икономическата криза, заяви социалният министър Деница Сачева

10:12 | 13.07.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Не обмисляме оставка на кабинета”. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с протестите от последните дни срещу правителството „Борисов 3“. Тази коалиция е единствената възможна конфигурация, която може да управлява в настоящия парламент, категоричен е вицепремиерът.

„Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада пред Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен", каза Дончев. Той посочи, че конюктурният интерес предполага да се ходи на избори веднага, но държавният интерес води в друга посока. Според него не може да се правят избори, докато на някой му хареса резултата.

Дончев се надява гражданската енергия, която е разпиляна по площадите, да се катализира в нещо. Омразата е най-лесната политика, най-лесно е да накараш едни хора да се мразят, най-трудно е да ги накараш да вярват, каза Дончев. 

Според него в такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. „Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат, посочи още Дончев.

За Дончев при сегашната ситуация с протестите става въпрос за типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Той допълни, че организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но е имало повод – приемането на България в чакалнята на еврозоната, поясни той.

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски от преди години, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, каза Томислав Дончев.

Вицепремиерът посочи, че не вижда защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. „Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър, всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо”, поясни вицепремиерът.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да се бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев.

Той заключи, че има конкретни неща, които трябва да се направят до края на мандата. 

За предстоящия вот на недоворие на БСП вицепремиерът заяви, че той е нелепица, тъй като се внася с тема, която не е минала на предишния вот на недоверие.

На дневен ред на правителството не е оставката. Дневният ред е епидемията, икономиката и икономическата криза, заяви по bTV социалният министър Деница Сачева. Тя призова гражданите да си представят какво ще прави и как би се справило едно служебно правителство в условията, които се очакват октомври, ноември и декември. Сачева очаква те да са много тежки.

"Нека си представим в каква икономическа и здравна ситуация ще се провеждат избори и то само шест месеца преди редовните", коментира социалният министър. Тя е съгласна, че изборите са мястото, където хората преподреждат управлението, но и попита: "А ако след изборите веднага има нови протести, които не зачитат резултатите?".

Сачева не коментира хипотетично какво би се случило, ако протестите ескалират.

По думите й напрежението е дошло от провокатори. „Не отричаме, че има хора, които не харесват правителството, че има недоволни и хора, които са на протестите, защото вярват, че може да има по-добро правителство. Нека да не си затваряме очите, че със сигурност има провокатори и хора, които целят да има напрежение“, каза министърът.

Тя отново посочи, че със сигурност ще има увеличаване на безработицата през октомври – ноември, ще има и здравно напрежение с други грипни вируси. "Нека си представим в какъв хаос ще вкараме държавата, само защото някой е решил, че предсрочните избори само 6 месеца преди редовните са панацея“, каза Сачева. Това, което правим, е да намаляваме хаоса и да създаваме повече ред и диалог", категорична е Сачева.

„Правителството на Борисов ще изкара пълния си мандат. Фокус е не оставка, а работата. Не се страхуваме от служебен кабинет на Румен Радев“, каза тя. Нека да помислим какво ще прави един служебен кабинет през зимата, когато трябва да се вземат трудни решения, попита още Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Айде бе Петров, кажи как да сложим Хр.Иванов. Или пък Корнелия??До 9- няма как ББ да махне Гешев, за съжаление. Струва ми се, че Гешев нарочно и съзнателно прави тези номера срещу ББ. Може и да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Дончев, ти не рразбираш ли че си една обикновена простaпууткa на Бoко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Един Българин
преди 3 години
Добре е да обмислите този вариант , но Борисов е човек на компримисите. Не е лошо да омисли да махне част от слугите си като започне с Гешев. Това може и да го спаси до изборите до година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
А е, габровското кeлешче, я кажи кой е шефа на армията и коя точно граждaнска вoйна ще спечелиш? Нещaстник мaзен плeшив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mechkata
преди 3 години
Най-жалкото от цялата история с протестите е, че има такива "българи" дето са се продали и опорочават, и омаскаряват опита на гражданите да покажат мирно недоволството си от управлението на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Mechkata
преди 3 години
Голям си пъпеш, верно - "изборите да изчисят ситуацията" ха-ха-ха - ние около нас градинките не си чистим, камо ли държавата от корупция,задкулисие, беззаконие! СмЕх, смЕх!Вселенските сили да ни опазят от служебно правителство на шофьоро на самальото.Площадът бил пълен с протестиращи...това ако ти е пълното, значи БГ съвсем е обезлюдяла. На мача Левски-ЦСКА е имало повече хора...Избори идват - алтернатива няма...театърът е пълен със същите актьори - гладни, крадливи, алчни и безскрупулни *** Доганоцви, Пеещи свинчета мамини, грозни мутри летящи и хапещи, ключари отварящи вратичките в закони писани от тях за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
Работа, работа и само работа!Никакви оставки!Ако трябва, нека танковете да дойдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Има време до 16-ти, ще обмислите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
Shadow1
преди 3 години
Ще ги организираш ли ти тези избори? Не е лека задача, трябват седмици подготовка и милиони. А и закакво го имаме този закон за 4 годишно управление като така или иначе ще си правим избори когато ни падне. За кого ще гласуваш? Аз лично не виждам за кого. Всичко на всичко ще настане хаус и ще върне държавата няколко години назар икономически такава ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
melon
преди 3 години
Е, може да се наложи да бъде обмислена. Площадът е пълен с протестиращи.Добре е едни избори да изчистят ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още