IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ определи задължителните интервенционни курсове за българския лев

Определени са и интервенционните курсове за хърватската куна

13:42 | 13.07.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската централна банка (ЕЦБ) е определила задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна, след като двете страни бяха допуснати до валутния механизъм ERM II, известен като „чакалнята“ за еврозоната, съобщават от ЕЦБ.

Интервенционните курсове влизат в сила от днес, 13 юли 2020 г.

интервенционни интервенционни

ЕЦБ посочва, че най-ниският обменен курс на лева може да е 1,66246 лева за 1 евро, а най-високият - 2,24920. В момента левът е фиксиран на ниво от 1,95583 лева за 1 евро.

Задължителните ставки за интервенция са договорени по общо съгласие между ЕЦБ и Българската народна банка (БНБ) и Хърватската народна банка в съответствие с член 1.2 от Споразумението от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и националните централни банки на държавите членки на ЕС извън еврозоната. То определя оперативните процедури за механизъм на обменния курс на третия етап от Икономическия и валутен съюз.

Централните курсове в евро и ставките за задължителна интервенция за датската крона остават непроменени, допълват от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Е, да ни е честит края на валутния борд. От сега нататък какъв ще е курсът зависи само от нас. Парламентът задължи БНБ да поддържа сегашниякурс до влизането, но дали реално тя щеможе да се справи с това завис как вървят делата в страната. Като гледам как вървят делата БНБ няма голям шанс. Още оедно предположение (спекулация) защо някои толкова много искат сега власта. Ами по стар обичай ще сринат валутата до горната граница, а може и отвъд и ще се оправдаят с управлението на ГЕРБ. Много са гледни горките. Без да симпатизирам на ГЕРБ, аз бих заложил на тях сега, защото ако допуснат сриването на лева с тях е свършено като политическа сила. Сега те са в позицията със зъби и нокти да бранят сегашния курс до края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
deaf
преди 3 години
Дания от 20 години е кандидат за евро-зоната,но не я пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Поздравления към Investor и автора на статията, че не се изкушиха да напишат подвеждащо и целящо интриги заглавие от сорта "ЕЦБ определи курс лев/евро 2.24/1". Ето, не само критикувам, като видя нещо хубаво го казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Е, щом го пише в интернет, значи сигурно е вярно. Особено ако си го прочел в коментарите на разни *** и неграмотници. Те са най-надеждният източник на информация, нъл тъй? Откъде иначе щяхме да знаем, че светът се управлява от рептилии? А ти вместо да ми отвръщаш, бегом марш към чейнджа да купуваш евра, докато курсът още не се е вдигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
deaf
преди 3 години
Това е факт и го пише навсякъде в нета - че България прие изменение на закона на БНБ,с който курсът лев/евро в бъдеше подлежи на ПРЕГОВАРЯНЕ с другите страни членки на евро-зоната. Повече няма да ти отвръщам ако не признаваш ФАКТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
След влизането в "чакалнята" курсът лев/евро вече подлежи на договаряне. То може да бъде в рамките най-много на плюс или минус 15%. Това е официалното положение. Утре например,ако Холандия нещо не е доволна от курса на лева,може да поиска коригирането му. Как ще отвърнат "българските" управници - би трябвало вече да знаете. Чехия е извън евро-зоната. Гърция е вътре в евро-зоната. Но доходите на чехите са по-високи от тези на гърците. Извод? Няма абсолютно никакво значение за жизненият стандарт дали си в евро-зоната или извън нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аман от празноглавци с лозунги, дето ако ги питаш Защо мислиш така и ще мълчат, като риби или говорят за врътки, като всеки комбайнер, на който това му е начина да обясни нещата.Всъщност целта им не е да доказват нищо, а да плашат себекподобните си с "лошия" ЕС и Запад. И респективно да приличат маргинали на страната на ***.В нито една от приетите последно държави нямаше увеличение на цените в магазините. Левът е с фиксиран курс към Еврото и ще остане такъв, до приемането на Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
vanaia
преди 3 години
Разликата от минимум до максимум е половин лев почти, що врътки, що измами ни чакат не ми се мисли. Цените в магазина гарантирано ще скокнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Пии си хапчетата и стига писа глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Спящият бик
преди 3 години
Вече трети ден сме в ЕРМ-2, а големият скок на цените, с който ни плашеха, го няма никакъв!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още