IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и SAIC инвестират 590 млн. долара в обновяване на заводите в Шанхай

Целта на двата концерна е да започнат производството на модели с марка Audi в заводите на своето съвместно предприятие в Китай до две години

11:34 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG и неговият китайски партньор в съвместното предприятие SAIC Motor планират да инвестират 4,13 млрд. юана (590 млн. долара) за обновяване на автомобилните си заводи в Шанхай, съобщава Ройтерс. Целта на компаниите е да стартират производството на новите седани с марка Audi, става ясно от документи. 

SAIC Volkswagen, съвместното предприятие на базирания във Волфсбург производител и най-големия автомобилен концерн в Китай, в момента продава само автомобили под марките Volkswagen и Skoda.

Планът дава зелена светлина на луксозния бранд Audi да стъпи по-здраво на китайския пазар – най-големият автомобилен пазар в света.

С обновяването на своите заводи в Шанхай SAIC Volkswagen се стреми към годишен производствен капацитет за модела A7L от 60 000 автомобила, както и 60 000 нови SUV модели с марка Volkswagen. Общият капацитет на заводите ще остане непроменен.

Модификацията се очаква да бъде извършена до края на 2020 г., тъй като германският концерн иска да се възползва от факта, че по време на коронакризата търсенето на луксозни автомобили в Китай остана стабилно.

Председателят на SAIC Чън Хон по-рано заяви, че съвместното предприятие планира да пусне на пазара първия продукт с марка Audi в началото на 2022 г.

Новите автомобили ще могат да използват MEB платформата на Volkswagen, която ще бъде включена и при производството на електрически превозни средства вероятно от последното тримесечие на тази година. Германският концерн търси одобрението на местните власти за производството на своя електромобил ID.4.

От Audi China заявяват, че проектът със SAIC върви по план без да предоставят повече подробности.

Продажбите на SAIC Volkswagen паднаха с 37% на годишна база до 577 385 автомобила през първата половина на 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус сви търсенето в Китай, докато общите продажби в индустрията паднаха със 17%. Съвместното предприятие продаде 2 милиона коли през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още