IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли новите изисквания за влизане в Гърция да занижат интереса на българите?

След обявяването на мерките срещу коронавируса през март резервациите на българите се свиха със 70%, каза Горян Върбанов

14:30 | 14.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg

След обявяването на мерките срещу коронавируса през март резервациите на българите за Гърция се свиха с около 70%. Интересно е, че нямаше много желаещи да отменят по-рано направените резервации, хората очакваха ситуацията да се подобри. Последните събития обаче тотално замразиха пазара. С първите рестрикции, които се въведоха в Гърция, особено изискването за PCR тестове, пазарът изпадна в ступор. Това каза Горян Върбанов, съосновател на New Estate Bulgaria и Arendoo.bg, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Интересът за резервации в Гърция е почти нулев, хората започнаха да търсят начини да отменят резервациите си”, посочи гостът. 

Върбанов каза, че туристическите компании са изправени пред трудна ситуация, тъй като коронавирусната криза е безпрецедентна, в общите им условия не е предвидена ситуация на пандемия. 

“Сезонът е почти отписан - ще има повече загуби, дори да се освободи режимът”, смята той.

По думите му за българските туристи посещението на Черноморието остава единственият смислен вариант, а хора, които отдавна не са прекарвали почивките си у нас, ще преоткрият възможностите в страната. 

По отношение на променените нагласи в търсенето след Covid-19 Върбанов отбеляза, че тенденциите дават приоритет на самостоятелните вили. Той добави, че макар да се очакваше поевтиняване на предлаганите имоти в Гърция, собствениците им са запазили цените същите, а много от тях са се оттеглили от пазара за момента. 

“Сърби, румънци и българи имат идентично поведение от гледна точка на гръцкия пазар”, коментира Върбанов. Сред най-търсените дестинации в Гърция от представителите на тези страни той открои Халкидики, като посочи, че през миналата година е преоткрит и районът на Кавала. Традиционно място за сърбите е Паралия Катерини, а сериозна част от румънците пътуват до Лефкада.

Повече по темата очаквайте във видео материал на Bloomberg TV Bulgaria.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още