IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще наложи санкции на Lockheed Martin заради оръжейна сделка с Тайван

Островът купува части за обновяване на ракети PAC-3, което не се харесва на Пекин

14:30 | 14.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Китай заяви, че ще наложи санкции на Lockheed Martin Corp. в отговор на одобрението на САЩ на евентуална сделка с Тайван за закупуване на части за обновяване на отбранителни ракети, изградени от компанията, предава Bloomberg.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лидзиен направи това съобщение на брифинг в Пекин във вторник, като добави, че САЩ трябва да прекъснат военните връзки с Тайван, „за да не нанасят допълнително вреда на двустранните отношения и да навредят на мира и стабилността в Тайванския проток“.

„Китай категорично се противопоставя на продажбите на оръжие на САЩ в Тайван“, заяви Джао и добави: „Китай решава да предприеме мерки за защита на националните интереси. Ще наложим санкции на главния изпълнител на тази продажба на оръжие Lockheed Martin“.

Миналата седмица Държавният департамент одобри евентуална сделка за 620 млн. долара с острова закупуване на части за обновяване на продадените преди това ракети Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), така че да могат да издържат 30 години.

Решението на Китай идва на фона на изострените отношения със САЩ на редица фронтове - от търговската война и териториалните претенции в Южнокитайско море до новия закон за националната сигурност, който Пекин наскоро наложи на Хонконг.

Администрацията на президента Доналд Тръмп преследва и Huawei Technologies Co., като се стреми китайският телекомуникационен гигант да бъде изключен от изпитанията на 5G мрежите в страните по света.

Китай и преди заплашваше да санкционира американски компании, включително General Dynamics Corp. и Honeywell International Inc., заради продажбите на оръжие в Тайван. Пекин отдавна предупреждава и че ще публикува по-широк списък от „ненадеждни субекти“ в отговор на различни действия на администрацията на Тръмп през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още