IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia пусна ключов софтуерен ъпгрейд за 5G

Компанията иска да привлече телекомите с обещание за по-малко разходи

15:43 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia пусна софтуер, който позволява на мобилните оператори да ъпгрейднат своите 4G радиостанции за новата 5G технология, без да се налага посещение на място или замяна на инфраструктура, предава Ройтерс.

Финландската фирма се надява, че софтуерът ще ѝ помогне в битката срещу Huawei и Erisson за следващата вълна 5G поръчки, тъй като технологията ще позволи на телекомите да спестят разходи.

„Това решение потенциално ще спести на телекомуникационната индустрия десетки милиарди евро от инженерни дейности на място и разходи за повторни посещения“, коментира Nokia в официалното си изявление по въпроса.

Nokia твърди, че софтуерният ъпгрейд е наличен вече за около 1 млн. радиостанции, като до края на годината ще обхване 3,1 млн., а през 2021 г. ще достигнат над 5 млн.

Миналата седмица Nokia стана първият голям производител на телекомуникационно оборудване, който обеща да донави отворен интерфейс към своите продукти – тенденция, която ще даде на софтуера централна роля в бъдещите мобилни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още