IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква затягане на достъпа до кредитиране през третото тримесечие

Търсенето на корпоративни заеми е достигнало рекордни нива през второто тримесечие

16:12 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

През второто тримесечие на годината банките от еврозоната са запазили сравнително улеснен достъпа до кредити с подкрепата на държавните гаранции, но вероятно ще затегнат кредитните стандарти през следващите три месеца, съобщиха от Европейската централна банка във вторник.

Кредитните стандарти - т.е. вътрешните указания на банките или критериите за одобрение на заеми - са останали като цяло непроменени за заеми за предприятия, като същевременно са се затегнали допълнително за заемите на домакинства за закупуване на жилища, потребителски кредити и други заеми за домакинства през второто тримесечие. еу еу

С кризата, предизвикана от пандемия, която блокира голяма част от икономиката на еврозоната, компаниите прибягнаха до използването на банковите кредити, за да си гарантират ликвидност, а държавните гаранционни схеми предоставиха жизненоважна подкрепа за банките да поддържат паричните потоци.

„През третото тримесечие на 2020 г. банките очакват значително нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за предприятия, което е свързано с очаквания край на държавните гаранционни схеми в някои големи страни от еврозоната“, пише в доклад на  ЕЦБ за условията на кредитиране през второто тримесечие, публикуван на сайта на институцията.

Кредитните стандарти за жилищните заеми се затегнаха през второто тримесечие и тази тенденция вероятно ще продължи през третото, добавят от ЕЦБ въз основа на проучване на 144 банки, направено в периода между 5-и и 23-и юни, точно когато бавно се премахваха ограничителните мерки в целия регион.

Търсенето на корпоративни кредити също е нараснало през второто тримесечие, достигайки най-високия си нетен баланс от началото на проучването през 2003 г. Това отразява особено силните нужди за спешна ликвидност на компаниите  и евентуално предохранително натрупване на ликвидни буфери през периода, когато са били в сила блокадите в еврозоната. Банките съобщават, че нуждите от финансиране за материални запаси и оборотен капитал са основният фактор, който e в основата на търсенето на заеми от фирмите. Но банките очакват по-умерено увеличение на търсенето през текущото тримесечие. к к

Търсенето на кредити за домакинствата е отчело рязък спад през второто тримесечие, но банките очакват ръст през периода юли-септември.

Тримесечното проучване на кредитните условия на ЕЦБ е публикувано само два дни преди заседанието на Управителния съвет през юли, който вероятно ще преразгледа изключително облекчената политика на банката, но няма да добави допълнителни мерки за стимулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още