IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обяви, че до 2027 г. ще се раздели с Huawei

Ходът може да ядоса Китай и ще зарадва Съединените щати

16:44 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън нареди оборудването на Huawei да бъде отстранена напълно от британската 5G мрежа до 2027 г., рискувайки да си навлече гнева на Китай, като сигнализира, че най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване вече не е добре дошъл на Запад, предава Ройтерс.

7-годишното забавяне ще задоволи британски телекомуникационни оператори като BT, Vodafone и Three, които се опасяваха, че ще бъдат бъдат принудени да похарчат милиарди лири, за да премахнат значително по-бързо Huawei. Но това ще отложи пускането на 5G.

Съединените щати отдавна притискат Джонсън да промени решението, което взе през януари, за да гарантира на Huawei ограничена роля в новото поколение мобилни мрежи. Лондон е разтревожен и от репресиите в Хонконг и твърденията, че Китай не казва цялата истина за коронавируса.

Британският съвет за национална сигурност (NSC), който е председателстван от Джонсън, днес реши да забрани закупуването на 5G компоненти от края на тази година и да нареди премахването на всички съществуващи съоръжения на Huawei от 5G мрежата до 2027 г.

Кибер звеното на британските служби е заявило на министрите, че повече не може да гарантира стабилните доставки на оборудване от Huawei, след като Съединените щати наложиха нови санкции върху технологията за чипове.  

Освен това телекомуникационните компании ще получат заповед да спрат да използват продукти на Huawei при фиксираните широколентови услуги в рамките на следващите две години.

„Това не е лесно решение, но е правилното за британските телекомуникационни мрежи, за нашата национална сигурност и нашата икономика, както сега, така и в дългосрочен план“, коментира пред парламента британският министър по дигиталните въпроси, медиите и спорта Оливър Даудън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още