IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция санкционира брокерски къщи за нарушаване на правилата за търговия на късо

Съветът за капиталовите пазари наложи глоби за общо 16,7 млн. лири (2,4 млн. долара) на брокерски къщи и 18 инвеститори

17:19 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турският пазарен регулатор наложи глоби на седем брокерски къщи за това, че са нарушили разпоредбите за продажби на късо. Въведена бе и 6-месечна забрана за търговия на отделни лица, за които предполага, че са участвали в манипулиране на акции чрез социалните мрежи.

Съветът за капиталовите пазари наложи глоби за общо 16,7 млн. лири (2,4 млн. долара) на брокерски къщи и 18 инвеститори в понеделник заради нарушения на регулациите за продажби на късо, които са в сила от края на февруари. Блокирайки шестима души за пазарни манипулации чрез приложения като Telegram, регулаторът на практика предупреждава инвеститорите, че платените членства в групи за търговия ги правят съучастници в престъпление.

Ниската възвръщаемост от продуктите с фиксиран доход и депозитите в банките накараха мнозина да се насочат към акциите. Броят на профили за търговия на борсата е нараснал с 33% от края на 2019 г. към 13 юли, показват данни на турския Централен депозитар.

В същото време този интерес донесе рекорден ръст на търгуваните обеми на турската борса през юни, разпалвайки най-дългото рали на водещия индекс в страната.

„Ако такова рали свърши с паническа разпродажба в даден момент, то ще имаме още едно поколение, което ще мрази фондовия пазар“, посочва икономистът на GlobalSource Partners Атила Йесилада.

Властите затегнаха санкциите за манипулиране на пазара през февруари в рамките на мащабна реконструкция на законодателството за фондовите пазари.

Индексът Borsa Istanbul 100 Index отбелязва ръст от 3,1% от началото на годината, като минути след 17 ч. българско време отписва малко над половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още